KPN verrast de markt met verdubbeling kwartaalwinst

Telecomconcern KPN heeft het afgelopen kwartaal een hogere winst gerealiseerd dan waarop financiële markten hadden gerekend. KPN profiteerde vooral van kostenbesparingen en van lagere rentelasten. Beleggers reageerden positief op de resultaten. Als een van de weinige beursfondsen uit de AEX-index steeg KPN vanochtend op de beurs in Amsterdam. Het telecomaandeel won ruim 1 procent terwijl de AEX-index met 1 procent daalde tot het laagste punt van dit jaar.

De nettowinst van de afgelopen drie maanden kwam voor KPN uit op 369 miljoen euro, ruwweg een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst is sterk toegenomen door een daling van de kosten met 5 procent. Verder daalden de rentelasten door dure leningen in te wisselen voor goedkopere.

De kwartaalomzet van KPN kwam uit op 2,93 miljard euro, en beweegt zich daarmee al ruim een jaar lang net onder de 3 miljard euro. Het verlies aan omzet bij vaste telefonie, dit kwartaal ruim 6 procent, compenseert KPN keer op keer met omzetgroei bij mobiele telefonie, waar de omzet met 6 procent klom.

De afkalving van de omzet bij vaste telefonie heeft te maken met de overgang naar nieuwe technologieën zoals adsl (snel internet) en telefonie via internet. Dergelijke nieuwe diensten worden in het algemeen tegen lagere tarieven verkocht dan het ouderwetse bellen op het vaste net. Verder speelt de groei van mobiele telefonie het concern parten. Steeds meer consumenten kiezen uitsluitend een mobiele telefoon en nemen geen vaste telefoon of laten die vervolgens afsluiten. Ook de door telecomtoezichthouder Opta afgedwongen tariefsverlaging voor mobiel telefoonverkeer over het vaste net drukt de omzet. Succesnummer bij het vaste net is adsl, waar in een jaar tijd het aantal klanten van verdubbelde tot bijna 1,1 miljoen.

Bij de divisie mobiel groeide de omzet naar een kleine 1,3 miljard euro. Het aantal mobiele bellers in Nederland, Duitsland en België tezamen groeide met 13 procent tot 15,6 miljoen. De groei is afkomstig van de mobiele activiteiten in Duitsland (E-plus) en België (Base). De divisie kende in Nederland daarentegen een omzetdaling van 4 procent die volgens KPN wordt veroorzaakt door hevige concurrentie van onder meer T-Mobile en Orange. Het marktaandeel van KPN Mobiel zakte even onder de 40 procent, en moet volgens KPN-voorzitter A. Scheepbouwer minimaal 40 procent blijven. Verhoogde marketinginspanningen moeten daar zorg voor dragen.

KPN verwacht dat het resultaat voor belastingen voor dit jaar aan de ,,bovenkant'' van de verwachtingen zal uitkomen. Eerder liet KPN weten dat dit resultaat voor belastingen zou uitkomen tussen de 1,4 en 1,7 miljard euro.

Verder maakte KPN bekend dat vandaag M. Smits tot de raad van bestuur is toegetreden. Smits, afkomstig van detailhandelsconcern Vendex KBB, vervangt M. Henderson als financieel bestuurder.