Indiase film over rellen verboden

In India is een documentaire verboden over de rellen tussen hindoes en moslims die twee jaar geleden plaatshadden in de Indiase staat Gujarat. Final Solution, die dit jaar twee prijzen won op het filmfestival in Berlijn en één in Hongkong, is volgens de de centrale filmkeuring ,,zeer provocerend'' en zou ,,onrust en geweld kunnen veroorzaken''.

De maker van Final Solution, Rakesh Sharma, toont in zijn film fragmenten van hindoe-speeches en interviews met relschoppers en slachtoffers. Hij noemt de beoordeling van de filmkeuring onzin. ,,Degenen die haatdragende speeches schrijven moeten in de ban worden gedaan, niet de filmmaker die er opnames van maakt.'' Sharma zei vrijdag de beslissing aan te vechten bij het hooggerechtshof van Bombay. De onrust in Gujarat ontstond na een aanslag op een trein waarbij zestig mensen om het leven kwamen. Hindoes gaven moslims van de schuld. Bij de rellen kwamen duizend mensen om het leven. Final Solution draait vanaf volgende maand in veertig Duitse filmhuizen. Of de film ook in Nederland uitkomt is niet bekend.