Goede opwarmer voor Bart Brentjens

Bart Brentjens werd gisteren Nederlands kampioen mountainbike, in weersomstandigheden die aan Athene doen denken.

Het Nederlands kampioenschap mountainbike in Zoetermeer was gisteren een prooi voor de routiniers. Waar bij de vrouwen voor de derde maal Elsbeth van Rooy-Vink won, zegevierde Bart Brentjens bij de mannen. Het was de zevende nationale titel voor de olympisch kampioen van 1996. In Athene is Brentjens één van de kanshebbers voor een medaille, zeker na de schorsing van de Belgische wereldkampioen Filip Meirhaeghe die werd betrapt op het gebruik van het stimulerende middel epo.

Gaf de hitte de doorslag in de strijd om het Nederlands kampioenschap?

Bart Brentjens: ,,Ik denk wel dat het een doorslaggevende factor was. Ik heb het graag zo heet. Het is volop afzien bij zulke extreme omstandigheden. Ik denk dat het 30 graden was. Onder de bomen viel het wel mee, maar in een klim liep het op tot wel 35 graden. Je lichaam vroeg voortdurend of het wat minder hard kon.''

Kun je het Nederlands kampioenschap beschouwen als een goede test voor de Olympische Spelen?

,,In Griekenland is de hitte helemaal een grote factor, dus het was een goede opwarmer. Ik ben twee keer op het parcours in Athene geweest en ik denk dat het een snelle wedstrijd gaat worden. Er ligt veel gravel en zand en dat wordt helemaal los gereden door de vrouwen, die een dag voor ons rijden. De bandenkeuze wordt belangrijk. Het parcours ligt mij wel.''

Hoe voordelig is voor jou het wegvallen van Filip Meirhaeghe?

,,Hij was de wereldkampioen en de grootste favoriet in Athene. Door zijn afwezigheid krijgen anderen kansen. Als ik een medaille win heb ik het heel goed gedaan. Bij de eerste tien zal ik altijd wel zitten, maar daarvoor bereid ik me niet voor. De schorsing van Meirhaeghe vind ik vooral heel slecht voor de sport. Ook zonder epo had hij een goede kans gehad op een gouden medaille bij de Olympische Spelen. Jammer dat juist hij naar die middelen grijpt.''

Na het NK zei je het gebrek aan media-aandacht voor mountainbike te betreuren. Waarom?

,,We rijden wedstrijden voor dertigduizend man publiek, maar daar zie je niks van terug in de kranten. Terwijl in weekeindes in de winter duizenden mensen zich inschrijven voor toertochten. Ik denk dat in Nederland meer mensen op de mountainbike zitten dan op de racefiets.''