Gestolen Iraakse beelden gevonden

De Jordaanse douane heeft zaterdag aan de grens tussen Jordanië en Irak beslag gelegd op achttien antieke bronzen beelden die gestolen zijn in Irak. De objecten waren in het bezit van een Iraakse chauffeur.

Dat heeft de algemeen directeur van de Jordaanse douane, Mahmoud Kteichat, gisteren bevestigd tegenover het persbureau AFP. Volgens Kteichat verklaarde de man de beelden in Irak gekocht te hebben en ze vanuit Jordanië te willen versturen naar het buitenland. De gestolen beelden oogden volgens de douane waardevol, en zullen door Jordaanse antiekexperts onderzocht worden. Daarna zullen ze teruggezonden worden naar Irak, aldus Kteichat. Volgens het Jordaanse dagblad Al-Arab al-Youm vervoerde de chauffeur de beelden in verzegelde kisten met het opschrift `geheim' erop, wat de indruk moest wekken dat het diplomatieke koffers waren.

Sinds april 2003 zijn bijna vijftienhonderd antieke objecten, afkomstig uit het Nationaal Museum in Bagdad, in Jordanië onderschept. Dat is maar een klein gedeelte van de in totaal bijna vijftienduizend objecten die uit het museum gestolen zijn. Volgens museumdirecteur Donny George werken verschillende buurlanden van Irak niet mee bij het opsporen van de gestolen kunst. ,,We weten zeker dat de Iraakse antiek naar Turkije en Iran verdwijnt, maar we horen nooit iets van die landen.'' Jordanië, Syrië, Koeweit en Saoudie-Arabië werken wel samen met Bagdad en hebben al herhaaldelijk objecten onderschept die de grens passeerden. Vorig jaar werd op een Amerikaans vliegveld beslag gelegd op een Iraaks kunstobject. Verder werden gestolen kunstvoorwerpen teruggevonden in kluizen van de Centrale Bank in Irak. De VS verklaarden dat de objecten al voor het begin van de vijandelijkheden in veiligheid waren gebracht. Daarmee reageerden de VS op de internationale kritiek dat Amerikaanse soldaten werkeloos toegekeken zouden hebben bij de plunderingen.