Filmer Ismael Rodriguez dood

Ismael Rodriguez, een van de belangrijkste Mexicaanse filmregisseurs, is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden aan een nierziekte. Dat heeft zijn zoon vandaag bekendgemaakt. Zijn belangrijkste films maakte Rodriguez in de jaren veertig en vijftig, het zogenaamde `gouden tijdperk' van de Mexicaanse cinema. Tussen 1947 en 1953 maakte hij de legendarische trilogie Nosotros los pobres (`Wij de armen'), Ustedes los ricos (`Zij de rijken') en Pepe el toro ('Pepe de stier') met Pedro Infante in de hoofdrol. Veel van Rodriguez' films gaan over onderwerpen als armoede, sociaal onrecht en werkloosheid. Hij werd daarom wel de `regisseur van het Mexicaanse volk' genoemd. Rodriguez bleef tot aan het eind van zijn leven filmen, ook toen hij de tachtig al ruim gepasseerd was.