Duitser dood na beschieting van politie

Een twintigjarige Duitser is gistermiddag op het Frederiksplein in Amsterdam door de politie doodgeschoten. De man opende om nog onbekende redenen het vuur op agenten en omstanders. De rijksrecherche onderzoekt de omstandigheden waaronder het schietincident heeft plaatsgevonden. Dat zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) van Amsterdam.

De Duitse man belde kort voor vijf uur 's middags de politie op, aldus de woordvoerder van het OM. In dat telefoongesprek gaf hij aan dat hij degene was die in de nacht van zaterdag op zondag langs was geweest op het politiebureau aan de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij wilde daar toen praten over ,,een aanrijding'' waar hij de afgelopen week bij betrokken was. Op het bureau trok de man onverwacht een op een vuurwapen gelijkend voorwerp, waarna de agent achter de balie wegdook. De Duitser ontvluchtte vervolgens het politiebureau.

Ongeveer tegelijk met het telefoontje van de man naar de politie kwam een melding uit het park over hem, ,,Waarschijnlijk omdat hij opvallend gedrag vertoonde'', aldus het OM. Het hoofdbureau waarschuwde in een oproep dat de Duitser mogelijk vuurwapengevaarlijk was.

Op videobeelden die van het incident dat volgde zijn gemaakt, is te zien hoe de agenten het park inlopen, terwijl andere collega's nog bezig zijn hun kogelvrije vest aan te trekken. Vlak daarop schiet de man zowel op de politie als op degene die de video hanteert, de Amsterdamse freelance videojournalist Frank Buis. ,,Dat was om tien over vijf. Pas om half elf zag ik thuis dat er gericht op me was geschoten. Vlak na de schietpartij vroeg de politie nog aan me, `Heb je zien schieten?'. Toen zei ik nog `nee'. Ik heb het ook niet gezien, maar mijn camera wel'', zegt Buis.

Op de beelden is te zien dat de man na de schietpartij wegvlucht. Dan vallen nog enkele schoten en wordt de man getroffen. Zijn overhemd is bijna geheel rood gekleurd van het bloed. Hij ligt bewegingloos op zijn rug wanneer hij door twee agenten in stabiele zijligging wordt gelegd. Een derde agent komt enkele seconden daarna aanlopen en trekt blauwe latex handschoenen aan om de halsslagader te voelen. De ogenschijnlijk dan al overleden man wordt vervolgens door de agenten in zittende houding omhoog getrokken.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie is gisteren geen arrestatieteam (AT) ingezet. Een AT heeft onder meer tot taak een ,,planmatige aanhouding'' te verrichten ,,indien redelijkerwijs mag worden aangenomen dat gebruik van vuurwapengeweld tegen de politie of anderen dreigt'', aldus het beheersbesluit van de regionale politiekorpsen. De politie doet verder geen mededelingen.