Doek valt voor aspiraties Wiranto

Het Constitutionele Hof van Indonesië heeft vandaag de eis van presidentskandidaat generaal b.d. Wiranto om de uitslag van de op 5 juli gehouden verkiezingen ongeldig te verklaren afgewezen. Het Hof achtte de bewering van eiser dat hem door fraude en onregelmatigheden meer dan 5 miljoen stemmen door de neus zijn geboord onbewezen.

Om 16.00 plaatselijke tijd las rechter Jimly Asshiddiqie, voorzitter van het Hof, het door negen hoge rechters ondertekende besluit voor. Hij zei onder meer: ,,Wij zijn van mening dat eiser er niet in is geslaagd overtuigend aan te tonen dat hij in 26 (van de 32) provincies 5.434.660 stemmen heeft verloren.''

Volgens de officiële uitslag, die op 26 juli werd bekendgemaakt door de Nationale Verkiezingscommissie, eindigde Wiranto op de derde plaats, na generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono en de zittende president, Megawati Soekarnoputri.

Als het Hof Wiranto's eis had toegewezen, was hij, en niet Megawati, doorgegaan naar de beslissende tweede ronde op 20 september. Die mogelijkheid veroorzaakte niet alleen nervositeit in de gelederen van Megawati's partij, de nationalistische PDI-P, maar, gezien het destabiliserende effect van zo'n politieke wending ook in de zakenwereld en op de effectenbeurs van Jakarta.

Bij de slotzitting van vandaag was Wiranto zelf niet aanwezig. Alleen zijn advocaten en zijn kandidaat voor het vice-presidentschap, Solahuddin Wahid, hoorden de uitspraak aan. De beslissing van het Constitutionele Hof, een gerechtelijk lichaam dat eerder dit jaar is ingesteld om wetgeving en overheidsbesluiten te toetsen aan de grondwet, is bindend.

Met de uitspraak van vandaag valt het doek voor Wiranto's presidentiële aspiraties. Op 20 april verraste hij eenieder door tijdens een conventie van Golkar, ooit het politieke vehikel van potentaat Soeharto, de kandidatuur voor het presidentschap namens die partij uit het vuur te slepen. Hij versloeg partijvoorzitter Akbar Tandjung, de man die Golkar in de moeilijke jaren na de val van Soeharto had geleid.

Slechts 55 procent van de kiezers die tijdens de parlementsverkiezingen in april hun stem uitbrachten op Golkar, kozen op 5 juli voor Wiranto. Hij was in de jaren 1998-1999 chef-staf van de Indonesische strijdkrachten en wordt in binnen- en buitenland verantwoordelijk gehouden voor de bloedige militiefurie in Oost-Timor in 1999, volgend op het referendum over onafhankelijkheid.

    • Dirk Vlasblom