Concurrentie voor SpaceShipOne

Een Canadees team heeft aangekondigd mee te zullen dingen naar de Ansari X-Prize. Die is 10 miljoen dollar groot en gaat naar het eerste particulier gebouwde ruimteschip dat minstens drie mensen tot tweemaal toe 100 kilometer hoog boven het aardoppervlak weet te brengen. Het Canadese Da Vinci-team hoopt op 2 oktober zijn Wild Fire VI, zoals het toestel gedoopt is, te lanceren.

Brian Feeney, hoofd van het Da Vinci-team en piloot van de Wild Fire, bracht het nieuws van zijn aanval in thuisbasis Toronto naar buiten. Constructie van de helrode raket en de voorbereidingen van de logistiek voor de vlucht zouden bijna voltooid zijn. De lancering van de Wild Fire moet plaatsvinden in Kindersley, Saskatchewan. Het toestel wordt op 25 km hoogte gelanceerd vanuit een heliumballon.

De Wild Fire betekent de eerste serieuze concurrent voor de SpaceShipOne van de Amerikaanse ontwerper Burt Rutan, drijvende kracht achter het bedrijf Scaled Composites. Op 21 juni dit jaar was SpaceShipOne de eerste bemande privéraket die, in de Californische Mojave-woestijn, een hoogte van 100 km haalde. Dat toestel werd gelanceerd vanaf een draagvliegtuig. Rutans eerste poging tot een vlucht die aan alle X-Prize-eisen voldoet staat gepland voor 29 september, de tweede voor 4 oktober. De ontwerper acht het niet waarschijnlijk dat hij zijn vluchtschema's zal aanpassen nu hij openlijk concurrentie heeft gekregen.