Bromsnor en Swiebertje in één

Blij toe dat ik televisieprogramma's in de vorige eeuw maakte .

De netmanager van Nederland 3, Lennart van der Meulen, zegt in een interview dat het televisiegebruik steeds vluchtiger is geworden en dat je daarmee rekening moet houden. ,,Als je nu niet een tv-programma maakt waarin je om de tien minuten nog even uitlegt waar het over gaat, begrijpt niemand het meer, want iedereen komt er later in.'' Prettig vooruitzicht voor de makers.

Met Zomergasten worden de netmanagers van Nederland 3 al jaren op hun wenken bediend. Fragmentarisch als het is kun je makkelijk in en uit stappen. Maar ik heb me als kijker gisteravond niets van Van der Meulen aangetrokken en van de eerste tot de laatste minuuut gekeken. Want in de hoofdrol zat Theo Maassen, een cabaretier die niet alleen volle zalen trekt maar van tijd tot tijd ook de aandacht met opmerkelijke acties. Zo toonde hij demonstratief zijn jongeheer aan een reclamekaravaan, ontvreemdde hij de UEFA-cup van PSV, en trok hij in een rubberboot ten strijde tegen de walvisvangst.

Een man met lef. Geen wonder dat voor hem het dieptepunt op de Nederlandse televisie de excuses waren die Barend en Van Dorp in december 2000 onder bedreiging van nog meer klappen moesten aanbieden aan de Hells Angels omdat ze die een criminele organisatie hadden genoemd. En daarna ging het programma gewoon door, zagen we in het fragment. Dat kan Maassen niet verkroppen. Dat er niet over gesproken werd. Dat dat zomaar werd toegelaten. Waar bleef de vrije meningsuiting?

En zo kwamen we bij zijn rap Doodsbedreiging. Het is een reactie van Maassen op de celstraf van de Haagse rappers die in vreselijke bewoordingen Ayaan Hirsi Ali met de dood bedreigden.

Een nare onsympathieke tekst, volgens Maassen, maar dat moet kunnen. Laat ze maar zeggen wat ze denken, dat lucht op. Zet ze niet in de gevangenis. Dat geeft ze status. Als Volkert van de G. eerst een rap had gemaakt, had hij Fortuyn waarschijnlijk niet vermoord.

Maassen maakt de doodsbedreiging belachelijk door zelf een heel rijtje te rappen, naar Balkenende, Spijkerman, Jan Mulder (Een gemiste kans trouwens dat hij zichzelf er niet in opneemt met van je ras ras ras Theo Maassen aan het gas.) Hirsi Ali moet er wel weer aan geloven: ,,die zwarte moslimteef, een veel te grote bakkes. Ja, nou is ze niet meer safe.''

Het verhaal gaat dat hij voor het verschijnen van zijn hitsingle Hirsi Ali nog gebeld heeft om haar te melden dat hij haar wel beledigt maar dat het niet de bedoeling is haar te beledigen.

Presentator Joost Zwagermaker vraagt er naar. Het is waar, zegt Theo, maar eigenlijk belde hij haar om te vragen of ze in zijn clip wilde dansen! Dat leek hem het summum van relativering.

Kan dan alles maar op de tv? Nee, zegt Theo, die Sterspot van de financiële dienstverlener Becam met Frits Bom als De Leningman moet verboden worden. Het wordt gebracht als een gewoon tv-programma. Het is consumentenbedrog. De woordvoerder van Becam vindt het onzin: Wie het niet snapt, is te dom. De uitspraak van de Reclame Code Commisie is op 17 augustus want Maassen is niet de enige die te dom is.

Tegen het einde van Zomergasten heeft Joost Zwagerman nog een mooie samenvatting: Theo Maassen is Bromsnor en Swiebertje in één. En daar kan Theo zich wel in vinden.

O ja, Theo, de royalties van die hitsingle gaan toch zeker wel naar Slachtofferhulp?

Deze week bespreekt Jan Fillekers tv-programma's. Hij was 35 jaar televisiemaker en is lid van het satirisch gezelschap Farce Majeur.

    • Jan Fillekers