Beurs blijft lijden onder cijfers uit VS

De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen opnieuw terrein verloren. De AEX-index, de beursgraadmeter op het Damrak, zakte weg tot het laagste niveau sinds begin oktober vorig jaar.

De daling op de beurs is nog altijd het gevolg van de sterk tegenvallende werkgelegenheidscijfers uit de Verenigde Staten die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd. Deze cijfers – een toename van slechts 32.000 waar ruim 200.000 waren verwacht – zaaiden veel twijfel over de stand van de Amerikaanse economie en zorgden vrijdag wereldwijd voor grote verliezen op de beurzen.

Verder vrezen beleggers dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, morgenmiddag de rente zal verhogen met 25 basispunten. Een renteverhoging lijdt vrijwel altijd tot koersdalingen omdat het voor beleggers interessanter wordt om hun geld in obligaties te stoppen of te parkeren op spaarrekeningen.

Ook reageerden beleggers op de indicaties vanuit New York waar uit de stand van de Nasdaq-futures bleek dat deze technologiebeurs vanmiddag in de min zal openen. De Europese beurzen, en met name het Damrak, volgen de beurzen op Wall Street op de voet. Het Damrak is extra gevoelig voor de trend in de VS omdat veel Nederlandse fondsen een groot gedeelte van hun omzet en winst halen uit de VS.

Aan de positieve kant stond de lichte daling van de olieprijs, deze kon echter niet voorkomen dat de index – na een aanvankelijke lichte stijging – een flink verlies moest incasseren.

Op het Damrak noteerde de AEX-index rond het middaguur 311,70 punten, een daling van 1,3 procent. De stand is het laagste sinds begin oktober 2003.

Elders in Europa stonden de indices ook in het rood. In Londen verloor de FTSE bijna 1 procent, de DAX in Frankfurt boekte en verlies van 1,4 procent en de CAC-index in Parijs verloor 1 procent.

In Amsterdam stonden vrijwel alle fondsen in de min. In de AEX waren IT-bedrijf Getronics en kantoorartikelkenhandelaar Buhrmann de grootste verliezers. Buhrman zal woensdag kwartaalcijfers publiceren. De enige die een koerswinst wist te boeken was telecomconcern KPN dat over het tweede kwartaal een hogere winst boekte dan analisten hadden verwacht.