Bellen met een bestolen wetenschapper

Dr. Maarten Eysker, hoofddocent infectieziekten en immunologie aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, is vorige week bestolen van een proeflammetje.

Wat is er met het lammetje gebeurd?

,,In de wei waar het dier stond, is het lam afgemaakt. We hebben daar bloedsporen gevonden. Het is vervolgens over twee hekken getild, een auto ingeladen. De kop, de huid en ingewanden zijn teruggevonden in de buurt van een flat in Zeist. Het ligt dus voor de hand dat het is opgegeten.''

En uw onderzoek? Is dat nu volledig in de war geschopt?

,,Het is heel vervelend. We hebben maar een beperkt budget, dus we gebruiken groepjes van circa tien lammeren. Dit beïnvloedt dus de resultaten van de proef. Bovendien zijn de kosten niet te schatten. We hebben zo veel tijd in dit lam zitten.''

Wat onderzoekt u eigenlijk?

,,We onderzoeken nieuwe manieren om worminfecties bij schapen te bestrijden. Dit is essentieel, want als je schapen houdt zonder wormbestrijding zal de helft van de lammeren voortijdig sterven. De andere helft zal niet groeien. We dienden het proeflammetje een schimmelsoort toe. De sporen van de schimmel gaan het maagdarmkanaal door, de mest in. Daar vormen ze draadnetwerken, die de besmetting met wormen in de wei moeten tegengaan.''

Dat klinkt niet erg smakelijk.

,,Hoe bedoelt u?''

Heeft de dief dit allemaal niet geproefd toen hij het lam opat?

,,Nee hoor, het schapenvlees blijft even lekker. Het vlees blijft onaangetast, de schimmels gaan via het maagdarmkanaal het lichaam uit.''

Wat was er met het lam gebeurd als het niet was gestolen?

,,Dan was het uiteindelijk ook bij de slager terechtgekomen, het lot van de meeste schapen van de proefboerderij. Ik vind het op zich niet zo dramatisch dat het dier geslacht is, als het maar snel en pijnloos gebeurt. Ik hoop dat het mes scherp is geweest.''

    • Guus Valk