Weer zaak Halliburton

Het Amerikaanse bedrijf Halliburton, de op een na grootste dienstverlener voor de olie-industrie ter wereld, moet opnieuw voor de rechter komen. Gisteren spanden aandeelhouders een nieuwe zaak aan tegen het concern, die er ernstiger uitziet dan de affaire waarin eerder deze week een schikking werd getroffen.

De nieuwe zaak draait om onder meer het oppoetsen van de resultaten, het te laat melden van een vonnis in een asbestzaak en gesjoemel met 3,1 miljard dollar aan winst en contanten in de jaren 1998 tot en met 2001. Halliburton noemde de aanklacht een mislukte poging om het bedrijf en zijn werknemers door het slijk te halen.

Halliburton stond van 1995 tot 2000 onder leiding van Dick Cheney, nu vice-president van de Verenigde Staten onder president Bush. Zijn naam wordt in de aanklacht niet genoemd. Eerder deze week werd Cheney gehoord in verband met een schikking van 7,5 miljoen dollar die het concern trof met de SEC, de Amerikaanse beurscommissie.