Voorbereidingen op een `gouden' missie

Het tweeluik Goud, vanavond en morgenmiddag op RTL5, portretteert drie topsporters in de aanloop naar de Spelen in Athene, die vrijdag beginnen. Vanavond portretteert de documentaire de voorbereiding van beachvolleybalsters Marrit Leenstra (30) en Rebekka Kadijk (25). In het tweede deel zondag staat het `olympisch jaar' van judoka Dennis van der Geest centraal.

Over de vraag of beachvolleybal een volwaardig olympisch nummer is, lopen de meningen uiteen. De strandvariant van het `echte spelletje' wordt niet altijd serieus genomen. Neemt niet weg dat het duo Kadijk-Leenstra, zoals uit de documentaire blijkt, wel degelijk topsport bedrijft.

Omringd door een professioneel begeleidingsteam – met een fulltime trainer, een sportpsycholoog en een medisch begeleider – staat dit jaar voor het duo geheel in het teken van `Athene'. Kadijk en Leenstra zijn fulltime met hun sport bezig, kunnen zich meten met de wereldtop en ,,gaan voor goud''.

Daarvoor moet, gelet op het intensieve wedstrijd- en trainingsprogramma, alles wijken. Of, zoals Leenstra zegt: ,,We hebben geen sociaal leven nu. Als we thuis zijn, trekken we de stekker van de telefoon eruit.'' Dat ze continu op elkaars lip zitten en volledig op elkaar zijn aangewezen, maakt het volgens het tweetal ,,best moeilijk''. De bedachtzamere Leenstra schat dat ze met haar extraverte partner dezer dagen 90 procent van de tijd doorbrengt. Dat leidt door hun verschillende karakters wel eens tot botsingen en irritaties.

,,We gaan de confrontatie gelijk aan'', zegt Kadijk over het voorkomen van sluimerende ruzies. ,,We moeten elkaar leren begrijpen. Dat gaat beter door de hulp van een sportpsycholoog.'' Die kwam ook goed van pas toen Leenstra in januari last had van ,,een soort burnout''. Dat was niet de enige horde op weg naar Athene. Leenstra had last van haar elleboog en liet zich opereren om te voorkomen dat ze er niet zou ,,staan'' op de Spelen.

Kadijk ging in het voorjaar door haar enkel. ,,Marrit was net op de weg terug. Ik was topfit en klaar om te vlammen'', zegt Kadijk over het moment dat haar olympische droom uiteen leek te spatten. Maar ze herstelde tijdig. Het duo is goed voorbereid op de `gouden' missie. Kadijk: ,,Marrit en ik hebben alle mogelijkheden om beter te worden aangepakt. We gaan ervoor.''

Of dat tot goud leidt is de vraag. Zeker is dat het tweetal zich geen verwijten hoeft te maken over de voorbereiding. Een aardig portret, dat duidelijk maakt dat beachvolleybal meer is dan in het zonnetje een strandbal over het net slaan in een leuke bikini. En dat een topprestatie alles vergt van een sporter en de weg naar olympisch goud niet over rozen gaat.

Goud, RTL5, 18.00-18.30u. en tweede deel zondag 17.30-18.30u.

    • Pieter de Vries