Twee maanden in bed

Wie als studente verlegen zit om een bijverdienste heeft er binnenkort een mogelijkheid bij. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt 24 vrouwelijke vrijwilligers die zestig dagen in een bed willen liggen waarvan het hoofdeinde iets omlaag is gekanteld. Het gaat om een proef naar de gevolgen van langdurige gewichtsloosheid in de ruimte. Beloning: ruim 15.000 euro.

De vrouwen mogen de twee maanden die de proef duurt niet overeind komen, ook niet om te eten. Alleen bewegingen die de oriëntatie van de lichaamsas onaangetast laten zijn toegestaan. Alles komt op video te staan. Het idee is dat langdurig in bed liggen fysiologisch dezelfde effecten oproept als gewichtsloosheid, zoals een minder krachtige bloedcirculatie en slappere spieren. Bij vrouwen zijn die effecten nauwelijks onderzocht: aan experimenten op aarde deden tot nu toe vooral mannelijke vrijwilligers mee en vrouwelijke ruimtevaarders zijn dun gezaaid.

Kandidates mogen niet roken, niet langer zijn dan 1,85 meter en niet excessief drinken. Ook moeten ze bereid zijn twee maanden voor aanvang van de proef met de pil te stoppen. Het experiment vindt plaats in een ziekenhuis in Toulouse. Een inschrijfformuliet staat op www.medes.fr.

    • Dirk van Delft