Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Can Condoms Kill? BBC-documentaire over de vraag of het Vaticaan zich terecht beroept op wetenschappers die beweren dat condooms lekken en niet helpen tegen aids. Canvas, 20.00-21.05u.

PRAATPROGRAMMA

Winnen van jezelf - Šimek ontmoet kampioenen. Portret van de 25-jarige handboogschutter Wietse van Alten. Hij won een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Sydney en wil nu nog beter presteren. Ned.3, 19.05-19.55u.

Tv-show special. Portret van de grotendeels in Amerika wonende 60-jarige illustratrice en natuurtekenares Marjolein Bastin. Al dertig jaar lang heeft ze een eigen rubriek in Libelle en sinds twaalf jaar maakt ze kaarten, en kalenders voor een grote Amerikaanse multinational. Ned.2, 20.15-20.53u.

Zomergasten: Theo Maassen. Cabaretier Theo Maassen praat over zijn verhouding met het publiek, het ontstaan van een grap, lef, ingehouden woede, en de vrijheid van meningsuiting. Hij laat fragmenten zien van o.a. André van Duin, Toon Hermans en de Amerikaanse comedian Bill Hicks. Verder de excuses van Barend en Van Dorp aan de Hells Angels, en acteerwerk uit de film Glengarry Glen Ross. Ned.3, 21.10-0.15u.

Kruispunt. Slot van een bijna toeristische serie over kloosters in Europa met een bezoek aan dom Marcellin Theeuwes in het hooggebergte bij Grenoble. De Nederlandse prior van het strengste klooster ter wereld geeft voor het eerst een interview. De 30 kartuizers brengen hier 18 uur van de dag door in de stilte en de eenzaamheid in hun kluizenaarswoning. Ned.1, 21.33-22.10u.

KUNST

Close up: Fotograaf Henri Cartier-Bresson. Portret van de afgelopen maandag op 95-jarige leeftijd overleden fotograaf, schilder en cineast Henri Cartier-Bresson. Met o.a. actrice Isabelle Huppert, schrijver Arthur Miller, uitgever Robert Delpire en collega's Elliott Erwitt, Josef Koudelka en Ferdinando Scianna. Ned.1, 18.27-19.25u.

R.A.M. Herhaling van de uitzendingen over de vormgevers Philippe Starck, de Franse broers Erwan en Ronan Bourroullec en de Amerikaan Mike Mills. Ned.3, 20.03-21.00u.

Kunst & kitsch exclusief. Aandacht voor het Duitse expressionisme en de kunstenaarsgroep Die Brücke. Frank Welkenhuysen, expert negentiende en twintigste eeuwse schilderkunst vertelt over het Berlijn aan het begin van de twintigste eeuw. Ned.1, 21.00-21.33u.

SPORT

Johan Cruijffschaal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen de bekerwinnaar FC Utrecht en landskampioen Ajax om de Johan Cruijffschaal. Deze wedstrijd is tevens de aftrap van het nieuwe voetbalseizoen. SBS6, 18.00-20.05u.

Goud. Portret van judoka Dennis van der Geest die een goede prestatie op de komende Olympische Spelen in Athene wil leveren. RTL5, 17.30-18.30u.

FILM

Bach et Bottine (André Mélançon, 1986, Canada). Levendige jeugdfilm van genrespecialist Mélançon, waarin meisje Fanny (Mahée Paiement) met haar stinkdiertje de kalm voortkabbelende alledag van oom Jean-Claude (Raymond Legault) komt verstoren. Ketnet, 10.40-12.15u.

Star wars (George Lucas, 1977, VS). Boy saves girl in klassieke ruimtewestern voor science fiction-nerds die niet alleen meerdere broertjes en zusjes kreeg, maar tot een wereldwijd fenomeen muteerde. Techneut John Dykstra pionierde er in de speciale-effectenknutselschuur lustig op los en regisseur Lucas introduceerde het banksaldo-verhogende wonder van de merchandiseverkoop. Kortom: blije gezichten alom. Yorin, 21.00-23.20u., met reclame.

An ideal husband (Oliver Parker, 1999, GB/VS). De titel van deze leuke Oscar Wilde-adaptatie mag vilein uitgelegd worden: Julianne Moore bezorgt de aristocratische politicus Jeremy Northam kopzorgen in het Londen van de 19e eeuw. Bovengemiddeld goed bezette cast met onder meer Cate Blanchett, Rupert Everett en Minnie Driver. Canvas, 22.55-0.30u.

Requiem for a dream (Darren Aronofsky, 2000, VS). De regisseur van het verontrustende Pi distilleerde uit Hubert Selby juniors junkieroman een hallucinant, onaangenaam op de tong tintelend dopedrama. Wie nog een romantisch beeld heeft van geestverruimende zware middelen, kan op deze bad trip inchecken en vervolgens die romantiek mooi begraven. Ned.3, 0.15-1.58u.

.The sweet hereafter (Atom Egoyan, 1997, Canada). Egoyan (Exotica) gaat tot op het bot in dit drama over een dorpje in Canada dat bij een busongeval bijna al zijn kinderen verliest. Ian Holm is subliem als de advocaat die in het rouwende dorp arriveert om een rechtszaak over de schuldvraag van de grond te krijgen. Fraaie bijrollen van Sarah Polley, Alberta Watson en Egoyans vaste partner Arsinée Khanjian. BBC 2, 0.35-2.20u.

RADIO

OVT. Laatste aflevering van een serie over de historie van voorwerpen die ons land hebben veranderd. Vanmorgen gaat het over de in 1879 uitgevonden gloeilamp. In het tweede uur een eerder op 747AM uitgezonden documentaire over de joodse mevrouw Wertheim die in 1943 bij het katholieke bolwerk voor `gevallen meisjes' Moederheil in Breda terechtkwam en daar van haar dochter beviel. Radio 1, 10.04-12.00u.

Het steenen tijdperk. Veertig jaar na het concert van de Rolling Stones in het Kurhaus een terugblik met zangeres Trea Dobbs, journalist Henk van der Meyden en concertbezoekers. Na de nummers Walking the dog, High heel sneakers, Suzy Q en Not fade away vlogen stoelen en flessen door de zaal en hielden de Stones het voor gezien. Radio 2, 14.02-16.00u.