Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Zoovenirs. Aandacht voor de afgelopen dinsdag overleden directeur van Burgers' Zoo Antoon van Hooff. Met onder meer beelden van de uitreiking van de Gouden Ark door prins Bernhard en een rondgang door het park. Ned.2, 19.30-19.55u.

Nova. Onder meer een terugblik op de arrestaties van vermeende Al-Qaeda-terroristen en de vraag welke rampen de wereld zijn bespaard gebleven. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Ik hou van Holland: Langs de grens. Vijfde deel over de geschiedenis van het landschap in Holland. Kees Slager en Theo Uittenbogaard trekken vanmiddag Zuid-Holland in en reizen langs de Kromme Mijdrecht naar Katwijk door een gebied dat duizend jaar geleden een drassig en onbegaanbaar veenmoeras was. Ned.1, 17.08-17.33u.

Terzake zomer: Glenn Mills. Reportage over Glenn Millsschool waar probleemjongeren met een strafblad een nieuwe kans krijgen. Ze kunnen er studeren en een beroep leren en wie slaagt kan een nieuw leven beginnen. Canvas, 20.00-20.55u.

AMUSEMENT & SPORT

Finale Azië Cup. Rechtstreeks verslag uit Peking van de finale van de Azië Cup tussen de nationale elftallen van Japan en China. Het Chinese voetbalelftal met de Nederlandse bondscoach Arie Haan kan geschiedenis schrijven door van aartsrivaal Japan te winnen. Eurosport, 14.00-15.45u.

Goud. Zie tv-vooraf. RTL5, 18.00-18.30u.

Tv-toppers. Jos Brink praat met zanger Rob de Nijs over oudere tv-opnamen van zangeres Anneke Grönloh en de programma's Bananasplit en Showroom. Ned.1, 20.30-21.45u.

DRAMA

Monarch of the glen. Britse dramaserie over een jonge Londenaar die onverwachts een enorm landgoed in de Schotse Highlands erft. Gebaseerd op de romans van schrijver Compton Mackenzie. VRT, 16.00-16.50u.

FILM

Barabba (Richard Fleischer, 1962, Italië). Anthony Quinn geeft soeverein gestalte aan de Bijbelse gauwdief Barabbas die dankzij de luidruchtige vox populi door Pontius Pilatus ten faveure van Jezus wordt vrijgelaten, maar even hardnekkig recidiveert, opnieuw in het cachot belandt en daarna gladiator wordt. Nevenrollen van Italiaanse filmiconen Silvana Mangano en Vittorio Gassman. BBC2, 16.15-18.30u.

Quills (Philip Kaufman, 2000, Duitsland/VS). Kaufman, maker van Amerikaanse kwaliteitscinema met een Europese inslag (Henry and June, The unbearable lightness of being), verplaatst ons met dit helaas weinig bekende periodedrama naar het Frankrijk van 1801 A.D. Daar zit libertijns auteur-beroepsschoffeerder De Sade (Geoffrey Rush) in het gesticht van Charenton en vindt een welwillende geestelijke (Joaquin Phoenix) tegenover zich. Yorin, 22.00-0.25u., onderbroken door reclame.

Pulp fiction (Quentin Tarantino, 1994, VS). Nomen est omen: officieel tot permanent hippe klassieker uitgeroepen, door en door cynische misdaadfilm met meerdere verhaallijnen vol tijdsmanipulaties, idiote dialogen en retromuziekjes. John Travolta startte er carrièrefase drie mee en regisseur Tarantino werd op een voetstuk geplaatst waar hij met Jackie Brown weer vanaf donderde. BBC2, 22.10-0.35u.

Marsal (Vinko Bresan, 1999, Kroatië). Oergeestig en uiterst sfeervol opgenomen Balkan-bonbonnetje, waarin een groepje bejaarde partizanen op een Kroatisch eiland de geest van hun leider, Maarschalk Tito, gezien meent te hebben. Niet te missen. Ned.3, 23.40-1.15u.

Evas øye (Berit Nesheim, 1999, Noorwegen). Actrice Andrine Saether speelde een morsig tiepje in de geniale Noorse komedie Junkmail en regisseur Nesheim maakte het Oscar-genomineerde, lieve Søndagsengler. De laatste regisseerde de eerste in deze psychothriller over een alleenstaande moeder die een lijk in een rivier ziet drijven, niet de politie verwittigt en met de consequenties daarvan te maken krijgt. Ned.1, 23.48-1.34u.

Dangerous liaisons (Stephen Frears, 1988, VS). Naar Choderlos de Laclos gestrikte meesterverfilming over het steekspel met menselijke emoties dat de perfide markiezin De Merteuil (Glenn Close) en de al even harteloze graaf De Valmont (John Malkovich) samen voeren, uiteraard ten koste van derden. De finale is een even bitter als onthutsend démasqué waarin geen ziel wordt gespaard. Net 5, 0.05-2.10u., met reclame.

RADIO

Het verdwenen water van Zaranj. Herhaling van 28 februari van een reportage van Harm van Atteveld over smokkel, belangen en overlevingsdrang in het moerasgebied op de grens tussen Afghanistan en Irak. De grensrivier eindigt niet in zee, maar komt uit in een uitgestrekt moerasgebied. 747AM, 15.02-15.45u

Zorg en Hoop & Tambu. Live verslag van het Kwakoe zomerfestival in de Amsterdamse Bijlmer. In de gecombineerde uitzending een discussie tussen de oud-president Jules Wijdenbosch van Suriname en voormalig VVD-leider en fractievoorzitter Hans Dijkstal over de toekomst van Suriname. 747AM, 17.02-18.40u.

Opium. Gesprek met architect en stedenbouwer Carel Weeber, bekend van de omstreden Peperklip in Rotterdam en de Zwarte Madonna in Den Haag over de architectuur in Nederland en zijn hang naar zijn geboorteland Curaçao. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met handboogschutter Wietse van Alten die meedoet aan de Olympische Spelen in Athene, die volgende week beginnen. Radio 1, 0.04-1.00u.