Sovjetgeuren

Nu moet het toch maar eens weg. De planken kraken onder het gewicht van de oude tijdschriften en er is geen plaats meer voor nieuwe. Die Tsjechische, Bulgaarse, Russische en Letse schaakblaadjes uit de jaren zestig en zeventig zal ik toch nooit meer inkijken. De tekst kan ik niet lezen en de schaakpartijen staan in mijn computerdatabank, als ze belangrijk zijn.

Maar de herinneringen die ze oproepen! Het Letse maandblad kreeg ik via een Russische schaker die van mij weer Nederlandse tijdschriften kreeg toegestuurd. Het was het blad van de geniale Michail Tal, die eerst hoofdredacteur was en later 'Konsultant'. Dat doe je toch niet zomaar weg?

Ik verhuisde in 1972 en stuurde een adreswijziging naar het blad, maar daar reageerden ze niet op. Ze bleven de blaadjes naar het oude adres sturen en ik haalde ze daar af en toe weg. Na een tijdje werd de verzending helemaal gestaakt, maar nog jaren later droomde ik vaak dat ik naar dat oude huis ging om de Letse blaadjes op te halen.

Nu snuffel ik er nog eens in, in de hoop de oude geur van de Sovjet-Unie te ruiken die in sommige boeken en tijdschriften is blijven hangen. Op de achterkant van het blad stonden altijd interessante partijstellingen met de opgave 'wit begint en wint', waarvan dan de volgende maand de oplossingen werden gegeven. Dat was wel handig voor een schaakjournalist.

Nou ja, iedere week komen er honderden nieuwe interessante stellingen. Die oude Letten kunnen wel weg. Nog één keer neem ik er een stelling uit over en ik houd nog wat afleveringen achter in de kast, voor alle zekerheid.

Tal-Keller, Zürich 1959. Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: 1. Tb1-b7+ Kc7xb7 2. Dd1-d7+ Kb7-b8 3. e7-e8D+ Te5xe8 4. Dd7xe8+ Kb8-b7 5. De8-d7+ Kb7-b8 6. Dd7xc6 Zwart gaf op.

    • Hans Ree