Smead legt zich neer bij uitspraak

Kantoorartikelenproducent Smead gaat niet in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak dat het personeel geen 40 uur mag gaan werken. Het bedrijf schakelt vanaf maandag weer over op de 36-urige werkweek. Het personeel heeft een week lang 40 uur gewerkt voor het oude loon, maar Smead hoeft het personeel hiervoor geen extra vergoeding te betalen.

Een woordvoerder van Smead zei gisteren in een reactie op de uitspraak ,,teleurgesteld'' te zijn dat de rechter heeft verboden de arbeidsduurverlenging zonder loonsverhoging in te voeren. ,,Het is ook zuur voor het personeel, dat had graag vier uur per week langer gewerkt om het bedrijf te helpen. Maar blijkbaar mag dat niet.''

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert eveneens teleurgesteld. ,,Het is een trieste zaak dat een bedrijf dat economisch in problemen komt een door het personeel gedragen oplossing van de rechter niet mag uitvoeren'', zegt een woordvoerder. Volgens VNO-NCW dragen de vakbonden FNV Kiem en CNV Bedrijvenbond, die het kort geding hadden aangespannen, ,,een zware verantwoordelijkheid voor de toekomst van het bedrijf''.

De werkgeversorganisatie zal haar leden aanbevelen om in CAO's een clausule op te nemen die het mogelijk maakt om van de CAO af te wijken als dat in het belang is van het bedrijf. ,,Het systeem moet maatwerk mogelijk maken, anders wordt de spanning tussen wat juridisch wenselijk en economisch noodzakelijk is te groot.''

FNV-voorzitter De Waal is niet verbaasd dat de vakbonden het kort geding gewonnen hebben. De oproep van VNO-NCW noemt hij ,,minnetjes''. ,,Wij sluiten duizenden CAO's met hun leden, en dan vind ik het onfatsoenlijk als zij hen aanmoedigen om ons te passeren'', zegt De Waal. ,,Er was van alles mogelijk geweest als het bedrijf naar ons toe was gekomen, de CAO is flexibel genoeg. Maar het bedrijf vond dat kennelijk niet nodig en is door de rechter op de vingers getikt. Zoals het hoort.''

De Waal gelooft niet dat het personeel werkelijk achter de onbetaalde arbeidsduurverlenging stond. ,,Ze zijn onder druk gezet. Dit is nu precies waar vakbonden voor zijn opgericht.''

Er zijn in twee vestigingen van Smead enquêtes gehouden. In Hoogezand werd op naam gestemd en stemde het personeel in. In Coevorden werd anoniem gestemd en wees het personeel het voorstel af. Volgens de bond wijst dit erop dat het personeel in Hoogezand onder druk instemde. Smead bestrijdt dit. ,,We hebben dat juist gedaan omdat we zo'n open relatie met ons personeel hebben'', aldus de woordvoerder. ,,In Coevorden heeft de personeelsvertegenwoordiging een anonieme stemming afgedwongen en is pas gestemd nadat de bonden langs waren geweest. Wij denken dat juist dit de stemming erg gekleurd heeft.''