Provençaalse ovenschotel

In de Provence worden door een kok met gevoel voor traditie ovengerechten in een tian, een wijde aardwerken schaal, klaargemaakt. In een doodgewone Hollandse vuurvaste Hemaschaal lukt het volgende recept voor 4 personen ook. Smeer bodem en zijkanten van de schaal dun in met olijfolie. Verwarm de oven voor op 220° C. Snijd de geschilde aardappels in dunne plakken. Snijd de tomaten in dikke plakken. Verwijder de steelaanzetten, die onaangename harde groene rondjes, bij de tomaat. Verhit twee lepels olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt snel korrelig en gaar.

Roer de knoflook uit de knijper, de kruiden en zout en peper naar smaak erdoor. Leg op de bodem van de schaal eenderde van de plakjes aardappel. Bestrooi de plakjes met zout en peper. Leg op deze laag de helft van het gehakt. Dek het gehakt toe met de helft van de plakken tomaat en olijven. Op deze laag komt weer eenderde van de aardappelplakjes die met zout en peper worden bestrooid. Schep de rest van het gehakt op de aardappel. Op deze laag gehakt komt de laatste laag aardappel. Verdeel de tomaatplakken en olijven over de aardappel. Giet de hete bouillon in de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in de oven. Na ongeveer 40 minuten zijn de aardappelplakken gaar.

Controleer dit door er met een vork in te prikken. Dit gerecht kan ook worden gemaakt met rundergehakt of half rund, half varkensgehakt. Ook heel lekker: leg nadat het gerecht uit de oven is gekomen enkele doormidden gesneden kleine ronde geitenkaasje op het gerecht. Plaats de schaal even onder de ovengrill en laat de kaasjes smelten.

    • Anne Scheepmaker