Proces tegen Yahoo! om laster

Een advocaat in Californië heeft de Amerikaanse internetgigant Yahoo! aangeklaagd voor het herbergen en beschermen van anonieme gebruikers die andere gebruikers lastigvallen via internet. Volgens advocaat Stephen Galton beschermt Yahoo! gebruikers die anoniem grove en lasterlijke beledigingen over anderen plaatsen op zogenoemde `message boards', online prikborden waarop iedereen zijn boodschap kwijt kan.

Galton werd een tijd geleden zelf het slachtoffer van dergelijke elektronische aanvallen. Hij registreerde zich bij het prikbord van Yahoo om te reageren op negatieve berichten over één van zijn clienten. Het gevolg van zijn tussenkomst was dat hij het slachtoffer werd van ,,een spervuur van pesterijen, grove beledigingen en lasterlijke berichten.'' Toen Yahoo! weigerde de identiteit van de aanvallers bekend te maken, probeerde Galton in april via een kortgeding aan de gegevens van de vermeende misdadigers te komen. Daarop stuurde het bedrijf hem een gedeelte van de informatie, dat grotendeels onjuist bleek.

Galton beweert dat Yahoo! niet wil meewerken omdat het bedrijf veel verdient aan de gratis registratie van gebruikers. De persoonsgegevens worden door het bedrijf namelijk verder geëxploiteerd. Yahoo! vraagt zijn gebruikers wel om geen lasterlijk berichten te plaatsen, maar het bedrijf voorziet niet in schadevergoedingen voor slachtoffers.

Galton zegt het proces te hebben aangespannen in naam van alle Californiërs die in de afgelopen vier jaar het slachtoffer zijn geweest van beledigende berichten op de prikborden van Yahoo! en die van het bedrijf geen gegevens over de daders kregen.