Oliefirma Yukos haalt slag binnen

De Russische oliemaatschappij Yukos heeft een eerste belangrijke juridische overwinning geboekt in haar strijd met de Russische belastingdienst. Het Hof van Arbitrage in Moskou bepaalde gisteren dat gerechtsdeurwaarders ten onrechte beslag hebben gelegd op het belangrijkste productiebedrijf van de oliemaatschappij.

Het beslag dat op 14 juli op het productiebedrijf Yuganskneftegas werd gelegd, leek de voorbode van het definitieve einde van Yukos. De gerechtsdeurwaarders kondigden aan het productiebedrijf, dat goed is voor 60 procent van de totale olieproductie van Yukos, binnen een maand klaar te maken voor de verkoop. De opbrengst zou worden gebruikt voor de afbetaling van de 3,4 miljard dollar die Yukos, Ruslands grootste olie-exporteur, de belastingdienst over het jaar 2000 nog schuldig is.

De advocaten van Yukos verklaarden direct na de beslaglegging op Yuganskneftegas al dat die tegen de wet indruiste. Volgens hen kan de belastingdienst pas beslag leggen op productiefaciliteiten indien andere geldbronnen, zoals bankrekeningen of niet direct met de olieproductie verbonden bedrijfsonderdelen, zijn uitgeput. Het Moskouse hof heeft de advocaten van Yukos daar nu gelijk in gegeven.

De oliemaatschappij vreesde dat Yuganskneftegas ver onder de waarde zou worden verkocht aan iemand die meer vertrouwen van het Kremlin geniet dan de huidige eigenaar Michail Chodorkovski, die terechtstaat op verdenking van belastingontduiking, fraude en verduistering.

Een woordvoerder van Yukos noemde twee weken geleden een bedrag van 1,75 miljard dollar, terwijl het bedrijf volgens deskundigen zeker 11 miljard dollar kan opbrengen. Yugansknefetgaz beschikt over bewezen reserves ter waarde van ongeveer 30 miljard dollar.

Hoewel Yukos met de uitspraak een slag heeft gewonnen, valt ernstig te betwijfelen of daarmee ook de oorlog is gewonnen. Allereerst kan de beslissing van het Hof van Arbitrage nog worden aangevochten door de Russische belastingdienst. Maar ook als Yukos kan blijven produceren, is het nog maar de vraag of de onderneming voldoende kan verdienen om de belastingclaim binnen de gestelde termijn, namelijk voor eind augustus, te voldoen.

Bovendien is Yukos over 2001 ook nog een belastingheffing van 3,4 miljard dollar opgelegd. De totale schuld aan de fiscus kan oplopen tot 10 miljard dollar als ook de twee daaropvolgende jaren worden meegeteld.