La douce France

De Franse economische belangen en het nut van het algemeen; het zal nooit een innige relatie worden. Op het moment dat overheidssteun aan de luchtvaartsector in Europa door de Europese Commissie te vuur en te zwaard, met helaas alleen verbale sancties, werd bestreden, slaagde KLM-moeder Air France er alleen via forse financiële overheidsinjecties in tot aanvoerder van een van de sterkste luchtvaartallianties ter wereld uit te groeien. Maar dat het in la douce France allemaal nóg schaamtelozer kan bleek afgelopen week.

Afschaffing van handelsverstorende exportsubsidies in de landbouw was het opvallendste akkoord dat de leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) afgelopen week in Genève met elkaar afspraken. Frankrijk steigerde, maar ging uiteindelijk akkoord. Maar wat is een overeenkomst waard die pas in 2015 of 2017 (of met sint-juttemis) hoeft te worden geïmplementeerd? Landbouwminister Gaymard suste de verhitte gemoederen van de machtige Franse landbouwlobby door openlijk te verklaren dat er nog voldoende tijd is het naderende onheil af te wenden.

De zondebok was snel gevonden. De `Farm Bill' in de VS voorziet in een steun van 175 miljard dollar de komende tien jaar aan de Amerikaanse boeren. Voor zowel Bush als Kerry is het politieke zelfmoord daar aan te tornen. En als Amerika onbekommerd zijn gang gaat zal Frankrijk zeker zijn subsidies niet afschaffen.

Gelatenheid bij de automobilist aan de pomp, sombere beleggers, maar ook blije energieconcerns en een tevreden minister Zalm die alleen al via extra aardgasbaten op honderden miljoenen extra mag rekenen. Het zijn slechts enkele gevolgen van de olieprijs die is geëxplodeerd. Analisten voorspellen dat de wereld ook op langere termijn op een oliemarkt die normaliseert rekening moet houden met duurdere olie. De tijden van Joop den Uyl dat het `nooit meer zal worden zoals vroeger' lijken weergekeerd.

Rijkman Groenink van ABN Amro is voorzitter van een rijke en gezonde bank, wat de halfjaarcijfers afgelopen week nog eens onderstreepten. Niettemin staat de bank voor de bepalende vraag waar het in de toekomst zijn groei vandaan moet halen.

Het IMF maande Europa wat voortvarender werk te maken om de kloof in arbeidsproductiviteit met landen in Azië en de VS te dichten. Volgens Randstad-baas Noteboom is de achterstand al zo groot dat alleen langer werken niet volstaat. Het dient gepaard te gaan met slimmer, flexibeler, werk. En wie levert dat? Randstad, dat weer groei ziet op de markt voor flexibel werk en dat optimistisch koppelt aan Nederlands economisch herstel.

    • Marc Serné