Kuil

Wanneer een man een hond bijt, heet dat nieuws te zijn. Een man echter, die twee honden tegelijk bijt, dat is pas echt uitzonderlijk. De honden in dit verhaal zijn een voormalige wereldkampioen paren en een robberkoning uit Den Haag. Zij speelden vorige week een potje met elkaar op StepBridge, de Nederlandse internet bridgeclub. Hans Kreijns en Piet Borst zijn creatieve spelers die, indien de situatie dat vereist, er niet voor terugdeinzen grote risico's te nemen. Hun tegenstanders waren Hans Melchers en Oscar Nettl. Melchers ondersteunt sinds jaar en dag het topbridge met aanzienlijke bedragen. Zo stond hij aan de (financiële) wieg van de door Nederland in 1993 gewonnen Bermuda Bowl. Als bridge-expert wil je natuurlijk juist tegen iemand als Melchers laten zien wat je in huis hebt. Je weet maar nooit waar dat goed voor is. Op onderstaande 3SA zetten Kreijns en Borst een val uit voor hem uit:

De leider nam de hartenstart in zijn hand en stak in klaveren over voor de ruitensnit. Zonder een spier te vertrekken dook oost, Hans Kreijns, ♦V. Melchers speelde schoppen naar de vrouw en dit keer dook west, Piet Borst, à tempo. Melchers ging door met ruiten, zag bij west de tien verschijnen en legde het aas! Hiena raapte de bridgemecenas pijlsnel twaalf slagen op voor een score van 97 procent. Soms, heel soms gebeurt het dat experts een kuil graven, waar ze zelf in vallen.

In Praag is het EK jeugd van start gegaan. Nederland is vertegenwoordigd in alle disciplines: junioren, meisjes en aspiranten. Met name in die laatste categorie maakt ons land kans op goud. Onze `under twenties' zitten al bijna op het niveau van Meesterklasse. Volgende week weten we meer.