Krant toch geen commissaris bij uitgever PCM

De door de nieuwe Britse eigenaar van PCM voorgedragen commissaris J. Krant ziet af van zijn toezichthoudende rol bij de uitgever. Reden is volgens PCM het ,,vermijden van enig belangenconflict''.

Krant, voormalige directievoorzitter van zakenbank Kempen & Co, kwam enige weken geleden in opspraak toen bleek dat hij en een mede-adviseur ruim 10 miljoen euro aan advieskosten hadden ingediend voor werkzaamheden voor Apax, de Britse investeringsmaatschappij die twee maanden geleden een meerderheidsbelang verwierf in PCM, onder meer uitgever van NRC Handelsblad en de Volkskrant. Krant adviseerde Apax tijdens de overname van PCM en werd na het sluiten van de transactie door het Britse bedrijf voorgedragen als commissaris.

De stichting Democratie & Media, die zijn meerderheidsbelang in PCM verkocht maar nog steeds grootaandeelhouder is, was verbolgen over de beloning van de twee adviseurs. De stichting wil dat niet PCM maar Apax de rekening van de twee adviseurs betaalt. PCM-bestuurder B. Knapen liet eerder weten dat het ,,niet ongebruikelijk is dat de overgenomen partij een deel van de kosten voor haar rekening neemt''. De stichting Democratie & Media was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

De Centrale Ondernemingsraad van PCM is volgens voorzitter J. de Ree ,,blij met deze stap''. De raad heeft afgelopen maandag een brief gestuurd aan PCM-bestuursvoorzitter T. Bouwman en daarin zijn ongenoegen verklaard over de hoge beloning van de twee adviseurs. Het bedrag is groter dan de nettowinst die PCM vorig jaar maakte.

Volgens De Ree ,,kan het niet zo zijn dat adviseurs zoveel geld verdienen bij een bedrijf dat talloze reorganisaties achter de rug heeft''. De Ree zegt de kwestie als een ,,belangrijk moreel onderwerp'' te zien. ,,Er is boosheid en verontwaardiging onder werknemers.''

Een woordvoerder van PCM laat doorschemeren dat het vertrek van Krant ,,ook'' verband houdt met de kritiek op zijn beloning. Het belangenconflict dat PCM aanvoert als reden voor zijn vertrek, heeft te maken met het feit dat Krant Apax in de nabije toekomst zal blijven adviseren. Ook Krant was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.