Gouden Ajax

Als gesproken wordt over het `gouden Ajax' dan gaat het om dit elftal. Hier niet met grondlegger Rinus Michels (zie maandblad M) maar met de Roemeen Stefan Kovacs als trainer. Met afstand het meest succesvolle team in vijftig jaar betaald voetbal. Drie keer (1971, 1972 en 1973) won dit Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff de Europa Cup I, en eenmaal de wereldbeker (1972). Na twee succesvolle jaren ging Ajax in 1972-'73 berekender voetballen. Bij vlagen toonde de ploeg echter zijn suprematie. Zoals tegen Bayern München. De ploeg van Müller, Beckenbauer en Maier kreeg in één helft vier treffers te verwerken. Het was het seizoen dat Gerrie Mühren bij Real Madrid een balletje hooghield. Maar in de onderlinge verhoudingen kondigde zich het vertrek aan van Johan Cruijff. De eerste haarscheurtjes in de relatie tussen de nummer 14, die in 1971 nog voor zeven jaar had bijgetekend, en de Ajacieden werd zichtbaar toen hij wegens een knieblessure op eigen gezag besloot niet mee te gaan naar München. De spelers vonden dat Cruijff te veel macht had en dat bespoedigde zijn vertrek naar FC Barcelona. Op 19 augustus 1973 speelde hij zijn voorlopig laatste competitiewedstrijd voor Ajax (tegen FC Amsterdam, 6-1). Voor zes miljoen gulden vertrok Cruijff naar Spanje. Daarmee werd het einde ingeluid van een glorieus elftal. In '73-'74 ging Ajax volgens de nieuwe trainer George Knobel kapot aan drank en vrouwen.

Dit is de tweede aflevering van een serie over alleenheersers in de topsport.

    • Erik Oudshoorn