`Drugsbeleid Latijns-Amerika is mislukt'

De hoogste Amerikaans ambtenaar belast met drugsbestrijding zegt dat het antidrugsbeleid in Latijns-Amerika, dat met hulp van de Verenigde Staten wordt gevoerd, is mislukt.

De miljarden dollars die Washington heeft geïnvesteerd in onder andere Colombia en Mexico hebben er niet voor gezorgd dat er minder cocaïne de VS binnenkomt, zo zei John Walters gisteren in Mexico-Stad. ,,We hebben na al deze pogingen aan de kant van het aanbod nog geen reductie aan de kant van de beschikbaarheid gezien.'' Walters bezocht eerder deze week Colombia en is nu in Mexico.

Walters levert hiermee vooral kritiek op militaire hulpprogramma Plan Colombia. Onder die noemer financieren de VS de vorming en opleiding van drugsbestrijdingsbataljons, de installatie van radarsystemen en andere militair-technologische ondersteuning op bases in Colombia. Een deel van het geld – sinds 2000 in het totaal 3,3 miljard dollar – is bestemd voor het het bespuiten van de coca-planten met gif.

Begin dit jaar gaf de Colombiaanse regering aan dat dankzij het bespuiten van de coca-planten de opbrengst in een jaar met dertig procent was gedaald en het plan om de cocaproductie voor 2006 te elimineren op schema lag. Het aantal coca-plantages is gedaald van 169.000 hectare in 2001 naar 113.000 hectare vorig jaar.

Desondanks is de straatwaarde van cocaïne in de VS niet gedaald, evenals het aanbod. Waarnemers signaleren dat als de cocaproductie in een bepaalde regio daalt, de productie elders fiks toeneemt. Met name in Peru, na Colombia de grootste producent van cocaïne, is de productie toegenomen. Volgens Walters hebben de drugshandelaren nog tonnen cocaïne opgeslagen, en neemt daardoor het aanbod niet af.

Hij gaf gisteren echter wel aan het besproeiingsplan onder de loep te willen nemen. Ruim 85 procent van de vernietigde plantages wordt volgens antidrugsdiensten opnieuw beplant en de boeren zijn begonnen met het bedekken van de planten met beschermende chemische middelen en het planten van coca in nationale parken waar niet mag worden gesproeid.