Conservatorium biedt niet-bestaande mastersopleiding aan

Het conservatorium in Amsterdam heeft studenten een masterdiploma in het vooruitzicht gesteld, maar hen in plaats daarvan een diploma van een voortgezette opleiding uitgereikt met een schriftelijke toevoeging van het Nuffic, dat het diploma gelijkwaardig is aan een mastertitel. Dit meldde de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging (KNTV) deze week.

Het Amsterdamse conservatorium wierf met name buitenlandse studenten met een masteropleiding. ,,Heel veel buitenlandse studenten zullen zich in 2002 juist hebben laten inschrijven voor een vervolgopleiding in Amsterdam vanwege de mastertitel die eraan verbonden was. Een masteropleiding biedt veel meer beroepsperspectief. Als je als musicus in het buitenland les wil geven, heb je een mastertitel nodig,'' vertelt Henk Luif, directeur van de KNTV.

Sinds anderhalve maand stromen berichten van zowel binnen- als buitenlandse boze studenten bij de KNTV binnen. De studenten in Amsterdam werden pas halverwege februari op de hoogte gesteld van de verwikkelingen.

In 2001 was er een voorstel tot een wetsontwerp om de voortgezette opleiding aan de conservatoria om te zetten in een masteropleiding. Dat is niet doorgegaan. Toch beweren verschillende conservatoria in Nederland een masteropleiding te geven, terwijl ze dat niet mogen. ,,Er bestaat op het moment veel verwarring of conservatoria wel of geen masteropleiding zijn. Zo wordt op de site van het Brabants conservatorium beweerd dat de opleiding een masteropleiding is, maar ze zijn een voortgezette opleiding, dat staat dan in kleine lettertjes onderaan de pagina,'' aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ook Luif zegt dat er veel verwarring bestaat over de master-titelatuur aan de conservatoria.

Op het moment is geen enkel Nederlands conservatorium geaccrediteerd bij de Nederlands-Vlaams Accreditatie Organisatie om masters aan te bieden. Volgens Luif start het proces om de voortgezette muziekopleidingen tot masteropleiding om te dopen op zijn vroegst in 2006.