Celstraf geëist na dreigen met aanslagen

De officier van justitie heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag tegen 31-jarige Rotterdammer A. El Y. dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist. De verdachte zond in april vier e-mails aan de tv-omroep NOS. Daarin dreigde hij met terroristische aanslagen als de Nederlandse troepen zich niet binnen vijf dagen zouden terugtrekken uit Irak. Ook de Israëlische ambassade ontving een brief waarin de verdachte dreigde met een aanslag. De ambassade werd daarna extra beveiligd. Verder zou hij naar het ministerie van Algemene Zaken een envelop met wit poeder hebben gestuurd. De verdachte had vorig jaar zomer al eens een rechter van de Rotterdamse rechtbank bestookt met dreigbrieven, zo bleek tijdens de zitting gisteren. De verdachte vond dat hij te veel studiefinanciering moest terugbetalen. Omdat de rechter deze civiele zaak had behandeld, hield de verdachte hem daarvoor verantwoordelijk. Ook de officier van justitie in de strafzaak kreeg te maken met bedreigingen. Anders dan het Openbaar Ministerie vond de raadsvrouw van de verdachte dat de bedreigingen niet serieus moeten worden genomen. De verdachte is zwakbegaafd en slikt antidepressiva en zou daarom nauwelijks weten wat hij doet.