Cel voor fraude met meter

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren de 43-jarige Hagenaar C.S. veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, omdat hij op grote schaal elektriciteitsmeters terugdraaide. Zijn 32-jarige broer, die de rechtbank beschouwt als medepleger, kreeg vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd. Er was respectievelijk 24 en 12 maanden celstraf tegen de beide mannen geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat de man de gas- en elektriciteitsmeters van duizenden mensen in en rond Den Haag heeft teruggedraaid, zodat de rekening lager uitviel. Het gaat om gas- en elektriciteitsmeters in het gebied van energiebedrijf Nuon. Bij een inval in het huis van de man werd 145.000 euro in contanten aangetroffen.

Tijdens de rechtszitting twee weken geleden vertelde de veroordeelde dat hij ongeveer vijftig euro per keer kreeg van zijn klanten. Naast hennepkwekers behoorden particulieren en tuinders tot zijn klantenkring. De elektricien vertelde ook dat hij het benodigde gereedschap zoals speciale tangen en zegels via internet kocht.

Het energiebedrijf Nuon stelde nadat de fraude aan het licht was gekomen, dat ze door de manipulaties voor ongeveer 2,2 miljoen euro was benadeeld. Over het hele vorige jaar leed Nuon een schade van bijna zeven miljoen euro door het illegaal aftappen van stroom of het terugdraaien van elektriciteitsmeters.

Concurrent Eneco leed vorig jaar door dezelfde problematiek een schade van ten minste twaalf miljoen euro. Hennepkwekers zijn verantwoordelijk voor negentig procent van de financiële schade.

Met enige regelmaat hebben energiebedrijven ook met eigen monteurs te maken die tegen betaling meters van klanten terugdraaien.