Beurs naar laagste punt van het jaar

De Amsterdamse beurs is gisteren naar het laagste punt gedaald sinds oktober 2003. De koersen op het Damrak kelderden door de hoge olieprijs, onrust in Irak en tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten.

De toonaangevende AEX-index sloot gisteren ruim 10 punten lager op 315,74 punten, een verlies van 3,1 procent, de laagste slotstand sinds oktober 2003. Niet alleen in Amsterdam daalden de indices, overal in Europa stonden de beurzen in het rood. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex met een verlies van 1,5 procent en de technologiebeurs Nasdaq verloor 2,5 procent.

De AEX-index dook gistermiddag onder de grens van 320 punten nadat bekend werd dat aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten, exclusief de landbouw, in juli met slechts 32.000 toenam, de kleinste maandelijkse stijging dit jaar en veel minder dan de groei van 200.000 à 250.000 die analisten hadden verwacht. Ook werd de banengroei voor mei en juni neerwaarts bijgesteld met in totaal 61.000 arbeidsplaatsen.

Niet alleen de aandelenkoersen reageerden fel. De koers van de euro tegenover de dollar schoot binnen enkele minuten omhoog van 1,2060 naar 1,2225 dollar.

De cijfers laten opnieuw zien dat het economische herstel in de VS nog altijd niet gepaard gaat met het aantrekken van de arbeidsmarkt. Veel banen verdwijnen naar landen waar arbeid goedkoper is, zoals in Azië.

Oplaaiende onrust in Irak speelden de beurzen gisteren ook parten en de, deels daaraan verbonden, almaar stijgende olieprijs. De Amsterdamse beurs stond de hele week al onder zware druk door de hoge olieprijs. Er was wel positief nieuws. De kwartaalcijfers van ABN Amro en ING waren beter dan analisten hadden verwacht en ook uitgever Elsevier boekte een winststijging.

De berichten werden echter volledig overschaduwd door de oplopende olieprijs. De prijzen van de Amerikaanse West-Texas Intermediate en de Brent-olie uit de Noordzee bereikten gisteren historische recordhoogtes. Vraag en aanbod op de oliemarkt liggen momenteel dicht bij elkaar, waardoor elke onderbreking van de toevoer voor een tijdelijk tekort kan zorgen.

Op het Damrak deelden vrijwel alle fondsen in de misère. De grootste dalers waren handelshuis Hagemeyer (min 5,7 procent), supermarktconcern Ahold (min 4,8 procent) en verzekeraar Aegon (min 4 procent), allen actief in de VS.