Bellen met een verontrust kamerlid

Peter van Heemst uit Rotterdam is Kamerlid voor de PvdA. Gisteren stelde hij aan minister Donner (Justitie) vragen naar aanleiding van een Rotterdammer die door de politie was aangehouden omdat hij de voeten likte van vrouwen die in een park lagen te zonnen. De man is vrijgelaten, omdat tenenlikken wettelijk gezien niet strafbaar is. Van Heemst wil dat dit wel het geval wordt.

Het tenenlikken loopt de spuigaten uit?

,,Nou, dat zou ik niet willen zeggen. Hoewel, hier in Rotterdam blijkbaar wel. Die man schijnt al drie jaar actief te zijn en in die tijd al bijna honderd vrouwen lastig te hebben gevallen. Het lijkt me trouwens een typische zomerepidemie. Ik neem ten minste aan dat de tenenlikker vooral in de zomer actief is.

Liep u al langer met dit voorstel rond?

,,Nee, tuurlijk niet. Als je dit voor het eerst hoort, krijg je de slappe lach. Het werkt op je lachspieren en prikkelt je fantasie. Alleen het woord tenenlikker al. Iedereen die ik er over sprak, kwam vervolgens met nog krassere verhalen.''

Maar het is serieus?

,,Zeker. Het gevoel van verontwaardiging wint het met vlag en wimpel van het gegiechel. Het is toch een groffe, vervelende en onsmakelijke manier van lastigvallen. De serieuze boodschap is dat je met je handen, euh, en andere lichaamsdelen van anderen moet afblijven. Als dat nu niet kan moet de minister die lacunes maar oplossen.''

Welke straf zou er op moeten komen te staan?

,,Dat weet ik niet. Eerst moeten we maar kijken of dit onder de bestaande regels valt.''

Wordt dit een politiek thema?

,,Een breed thema? Dat weet ik niet. Het interesseert me ook weinig. Het thema is dat je anderen niet fysiek lastig moet vallen. Het is toch te gek als de politie moet zeggen tegen een slachtoffer: sorry, maar dit moet je zelf maar oplossen.''

Door de schoenen aan te houden?

,,Ha, dan wordt het slachtoffer twee keer gepakt. Nee, serieus, er moet echt iets aan gedaan worden. Voor je het weet wordt het slachtoffer zelf dader omdat zij de tenenlikker iets te hardhandig tot de orde roept.''

    • Tom Kreling