Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Andersom, sufferd!

Het probleem

'Andersom' verzuchten vele malen per dag duizenden kassamedewerkers in honderden middenstandsbedrijven tegen bedremmelde klanten, als die hun pinpasjes weer eens verkeerd om door het apparaat proberen te schuiven.

Een pinpas kan je op vier manieren door een pinapparaat halen en maar één is de goede. Om het extra ingewikkeld te maken, heb je dan ook nog pinapparaten met een verticale doorvoergleuf en apparaten met een horizontale gleuf.

De meesten onder ons zien nog wel kans de magneetstrook naar onderen te richten en dan blijven er nog maar twee mogelijkheden over, waarvan één verkeerd en dat blijkt genoeg voor heel veel dagelijkse ergernis.

Fabrikanten van pinapparaten hebben dit probleem voorzien en schakelden grafisch vormgevers in. Zijwaarts van de doorvoergleuf werd een minuscuul symbooltje aangebracht dat een pinpas-met-magneetstrip voorstelt. Om kosten te besparen, is dit symbool dikwijls in hetzelfde materiaal van het kastje in reliëf aangebracht en heeft daarom ook dezelfde kleur (a). Het wordt dan ook zelden opgemerkt.

Soms is het symbool in een afwijkende kleur uitgevoerd en kan de klant gaan beginnen met het oplossen van een visuele puzzel, een bezwaar dat aan veel symbolen kleeft. Ontwerpers veronderstellen dat andere mensen begrijpen dat wat zij in een vlak plaatje weergeven, in werkelijkheid rechtop gehouden moet worden en dat iedereen snapt dat de plaats van het symbool tevens de kant van de magneetstrip aanduidt.

De oplossing

Zoals altijd is een structurele oplossing de beste. Maak de pinapparaten zo dat het niet uitmaakt hoe je het pasje doorvoert en alle problemen zijn opgelost.

Tot het zover is, kan gedacht worden aan een simpele oplossing die het mogelijk maakt om ook achteraf alle bestaande pinapparatuur ervan te voorzien. Een nieuw pictogram lijkt geen optie, omdat juist de interpretatie de bottleneck vormt. Gezocht moet worden naar een intuïtieve oplossing, die zo veel mogelijk voor zichzelf spreekt. Je kan natuurlijk denken aan een compleet stripverhaal, maar daar is geen plaats voor.

Voorgesteld wordt om een opvallend en goed leesbaar, in krasvrij kunststof uitgevoerd en opvallend gekleurd stickertje met de aanduiding 'MAGNEETSTRIP' aan de rand van de invoergleuf te plakken aan de zijde waarin de magneetstrip moet worden gestoken. Een schuine pijl benadrukt dit. De eveneens pijlvormige onderzijde van het stickertje geeft het schuiven aan. Pijl, plaats en vormgeving zouden op zich voldoende moeten zijn om ook niet-Nederlandstaligen op weg te helpen.

Zo niet, dan moet de detailhandel alsnog aan hun personeel een woordenboekje uitreiken met de vertaling van 'andersom' in alle talen die je zo dagelijks in Nederland om je heen hoort.