AGENDA AUGUSTUS / SEPTEMBER

Augustus 7

Truien mee naar Dance Valley

Het eerste Dance Valley Festival, nu tien jaar geleden, was een ongehoord idee. Een dansfestijn buiten, op een recreatieterrein, voor 18-plussers? Inmiddels vindt elk zomerweekend wel ergens in Nederland een openluchtdansfestijn plaats - met strenge controles op drugs, wapens en leeftijd. Dance Valley in Spaarnwoude bij Velzen blijft een van de meest spraakmakende, al was het maar omdat hier drie jaar geleden 700 bezoekers onderkoeld raakten door slechte logistiek, falend vervoer en wolkbreuken. Dit jaar kunnen de 50.000 bezoekers los gaan op muziek van 170 artiesten. Publiekstrekkers zijn vier van de tien beste DJ's ter wereld, onder meer de Nederlanders Armin van Buuren en Ferry Corsten. Warme kleding aanbevolen.

13

Olympische Spelen in Athene

13 t/m 29 augustus 2004

Acht jaar later dan gehoopt - Atlanta kreeg de Centennial Games - keren de Olympische Spelen terug naar bakermat Griekenland, dat sinds de Europese voetbaltitel van vorige maand blaakt van zelfvertrouwen. Die mentale opsteker kwam als geroepen, na de stroom van klachten over de trage voortgang van het olympische monsterproject. Maar als op vrijdag de dertiende (!) het olympische vuur wordt ontstoken aan de voet van de Acropolis, is Athene klaar, beweren de Grieken.

Er staan 28 sportdisicplines op het programma en op 302 onderdelen zijn medailles te verdienen.

15

Vorst Adam installeert zoon Alois

Veel van de 33.000 Liechtensteiners zullen op 15 augustus opgelucht ademhalen. Eindelijk draagt vorst Hans-Adam II, tevens eigenaar van LGT Bank, de macht over aan zoon Alois. Dat van die macht moet letterlijk worden genomen, want toen de regering de vorstelijke invloed wilde terugdringen, kreeg Hans-Adam in een referendum toch zijn zin door te dreigen het land te verlaten. Waarschuwingen van de Raad van Europa over een democratisch tekort hielpen niet. Hans-Adam blijft vorst, Alois moet genoegen nemen met de titel 'Staatsoberhaupt'.

18

Muziek op het water

Het eerste Prinsengrachtconcert in 1982 was een klein evenement dat vooral opzien baarde toen de Steinway van pianiste Barbara Nissmann bij het hijsen naar de ponton in de gracht op een auto viel. Nu is het massaal bezochte Prinsengrachtconcert nog slechts een onderdeel van het vijfdaagse Grachtenfestival (van 18 t/m 22 augustus) met meer dan tachtig concerten rond Prinsen-, Keizers- en Herengracht in Amsterdam. Er is ook een Kindergrachtenfestival. Het Prinsengrachtconcert, op 21 augustus rechtstreeks op

tv, wordt dit jaar gegeven door de Roemeense mezzosopraan Vessalina Kasarova.

27

Uitmarkt goes Latin

De 27ste editie van de Amsterdamse Uitmarkt begint op vrijdagavond spectaculair met een concert voor 600 blazers, onder leiding van de jonge componist Merlijn Twaalfhoven. Nederland 3 zal het concert live uitzenden.

Daarna wordt het Museumplein een groot Latijns-Amerikaans dansfeest, waar op de ritmische klanken van samba-, salsa- en tango-orkestjes tot diep in de zwoele zomeravond gedanst kan worden. Op zaterdag en zondag zijn er honderden gratis optredens, een Boekenmarkt en allerlei kraampjes.

Een concert van Acda en De Munnik op zondagavond is het slot van deze vooruitblik op het cultuurseizoen.

30

VIPs op Republikeinse Conventie

Vier jaar geleden was het vooral de bedoeling 'gewone mensen' aan het woord te laten tijdens de Republikeinse Conventie. 'Niet te veel politici', was de gedachte toen. Nu komen vier dagen lang vrijwel alléén politici de kandidatuur van president Bush bekrachtigen. Senator John McCain, oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani, de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger en vice-president Dick Cheney hebben al toegezegd. De Conventie, kort voor de derde herdenking van de aanslagen op New York en Washington, staat vooral in het teken van Bush als krachtig leider en oorlogspresident. Daarbij horen grote namen.

2

SEPTEMBER Carmen en Carlos

De twee populairste opera's, Mozarts Don Giovanni en Bizets Carmen, spelen in Sevilla. Zoals Verdi's Aida was te zien in Luxor en Puccini's Turandot in de Verboden Stad in Peking, zo is van 2 t/m 11 september Carmen te zien in een enscènering van Carlos Saura op drie Sevillaanse lokaties. De eerste acte voor de sigarettenfabriek waar Carmen werkt en de tweede acte met de herberg van Lilas Pastia worden uitgevoerd op de cirkelvormige Plaza de Espagna. De derde acte met de smokkelscène is gesitueerd in het bosrijke Parque de Maria Luisa. In de vierde acte sterft Carmen op de Plaza de Toros de la Maestranza.

3

Bootjes kijken!

Bootjes kijken! heet het als je tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam (3, 4 en 5 september) aan boord stapt van een betonningsvaartuig, een baggerschip of een drijvende bok. Maar voor de traditionele scheepsbezichtigingen, het drukst bezochte onderdeel, liggen natuurlijk ook weer koopvaardijschepen, marineschepen, mijnenjagers en klassieke zeilschepen aangemeerd. Intussen voert de Koninklijke Marine langs de Wilhelminapier en rond de Erasmusbrug demonstraties met landingsvaartuigen uit en spuiten brandweerboten één miljoen liter water de lucht in. En dan is er nog een havenmodeshow, een kinderprogramma en, tot diep in de nacht, muziek. Het evenemententerrein is drie dagen lang gesloten voor auto's.