Achterland: Haaksbergen

Vier bedrijfspanden naast elkaar in dezelfde straat. Ze staan op industrieterrein Stepelo in Haaksbergen, maar ze hadden overal in Nederland kunnen staan. Bedrijfspanden moeten het hebben van de voorkant. De zij- en achterkant doen er minder toe. Daar moeten vrachtwagens kunnen laden en lossen. De chauffeurs zal het worst zijn hoe het er daar uitziet.

Zo niet de voorkant, het visitekaartje van de onderneming. Daar parkeren klanten en relaties hun auto in vakken met het bordje `bezoekers'. Altijd naast die van de directie, op dat niveau word je ontvangen.

Ergens in de gevel moet een opening zijn om het pand te kunnen betreden, een entree. En waarom zou dat niet precies in het midden zijn. Dat staat voornaam en het geeft een fijn voordeurgevoel.

Bij een toegang precies in het midden hou je vanzelf twee gelijke stukken over. Wij kijken mee over de schouder van de architect naar zijn beeldscherm. De deur in het midden heeft hij getekend, de rest is nog blanco. Wat gaat hij doen. Kan hij de verleiding weerstaan? Staat een gezonde Hollandse architect daarvoor stevig genoeg in zijn schoenen? Het zweet breekt hem uit. Hij zou wel iets asymmetrisch willen doen, maar het lukt hem eenvoudigweg niet.

De symmetrie is sterker dan hijzelf.