Zwemclub voor homo's mag feesten

De Amsterdamse homozwemclub Upstream mag komende zaterdag het feestje houden dat zij had gepland tijdens de Gay Canal Parade. Dat heeft de rechtbank vandaag bij kort geding besloten. Upstream had van de gemeente vergunning gekregen om onder meer muziekboxen buiten te plaatsen ter ondersteuning van het feest. Tegen het verlenen van een vergunning voor deze boxen had de organisatie van de Canal Parade, Gay Business Amsterdam (GBA), bezwaar aangetekend. De muziek van Upstream zou interfereren met andere muziek. De rechter heeft het bezwaar ongegrond verklaard.

Aan de Canal Parade, een onderdeel van het festival Amsterdam Pride, doen jaarlijks tientallen vaak extravagant uitgedoste boten mee. Veel van deze boten ondersteunen hun `act' met luide muziek. Volgens GBA zou de muziek van Upstream de muziek van de boten die deelnemen aan de grachtenoptocht verstoren.

Ook lesbo-café Vivelavie voerde voor de rechtbank aan dat zij ten behoeve van het straatfeest investeringen had gepleegd, die zij hoopt terug te verdienen door middel van de verkoop van drank. Gelet op de geringe afstand tussen dit evenement en het pand waar Uptream feest viert, zou ook hier sprake zijn van ,,interfererende muziekstromen''. Vivelavie is bang dat haar geplande feest ernstig door die muziek wordt verstoord en dat daardoor bezoekers wegblijven.

Omdat Upstream tijdens de zitting bereid bleek de muziek zachter te zetten en de boxen niet in de richting van Vivelavie zou zetten, oordeelde de rechter dat de bezwaren tegen Upstream ongegrond waren.

John Schraven van Upstream, een zwemvereniging waar veel mensen uit de hoofdstedelijke horeca lid van zijn, spreekt van ,,opgeblazen futiliteiten''. Maar hij is wel verheugd. ,,We kunnen ons feestje houden, zoals we dat al zeven jaar vieren.''

Wel heeft Upstream van GBA een ,,strafje'' gekregen. Hun bootje is verbannen naar een minder prominente plek in de grachtenparade. ,,We stonden op nummer twaalf. Nu zijn we helemaal naar achteren geplaatst. Maar het is een hartstikke mooie boot en we gaan gewoon varen.''