Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer aandacht voor de protesten van de Rotterdamse buurgemeenten tegen het later openblijven voor vliegverkeer van luchthaven Zestienhoven. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer: Hotel op stelten. Herhaling uit 2002 van de Nederlandse reeks gebaseerd op de BBC-serie Back to the Floor gaat vanavond over het Haagse Hotel Des Indes. Directeur Rocco Lentze loopt als manusje van alles mee om te ontdekken welke veranderingen er doorgevoerd moeten worden. Ned.3, 19.35-20.05u.

Terzake zomer: Journal d'une prostituée. Eerder op 28 juni bij de Nederlandse RVU uitgezonden portret van de 35-jarige Bulgaarse prostituee Véliana in Nice. Zij is een van de honderden Oost-Europese vrouwen die aan de Côte d'Azur op deze manier aan de kost komen. Canvas 20.00-20.55u.

Seconds from disaster. Eerste aflevering van een serie over rampen begint met de crash van de Concorde op 25 juli 2000 op een hotel bij Parijs waarbij alle 109 inzittenden en vier mensen uit het hotel omkwamen. Gisteren door Marc Serné in tv-vooraf besproken. National Geographic, 21.00-22.00u.

Battlefield Britain: Boudicca's revolt. Eerste aflevering van een serie over 2000 jaar invasies, burgeroorlog en rebellie in Engeland. Vanavond over de opstand van koningin Boudicca tegen de Romeinse overheersers in Engeland, die in 60 n.Chr. begon, toen er een brute aanslag op haar werd gepleegd. BBC2, 22.00-23.00u.

De moord op Luther King en de vrijlating van Nelson Mandela. In de serie Schokkend wereldnieuws gaat het vanavond over de moord op 4 april 1968 op Martin Luther King en de vrijlating van Nelson Mandela op 11 februari 1990 na 27 jaar cel omdat hij tegen Apartheid was. Canvas, 22.20-23.10u.

Factor: Tegen de muur lopen. Portret van de 19-jarige Palestijnse Sanaa Abu Bkheet die in de Gazastrook zonder medische begeleiding traint om mee te doen aan de 800 meter op de Olympische Spelen in Athene. Zij is de eerste hardloopster die de Palestijnse vlag het stadion zal binnendragen. Ned.1, 22.22-22.45u.

MUZIEK & SPORT

Golf en atletiek. Verslag van de tweede dag van de KLM Open (golf) in Hilversum en later op de avond een samenvatting van de Golden League meeting (atletiek) in Zürich. Ned.2, 19.33-20.25u. & 0.15-0.48u.

Stan Tracey: The godfather of British jazz. Portret van de vermaarde pianist en arrangeur Stan Tracey, die nog steeds wordt gezien als een van de grootste Britse levende jazzmuzikanten. BBC2, 0.35-1.45u.

FILM

Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993, VS). Weduwnaar Tom Hanks komt via zijn zoontje, die naar een radioprogramma belt om het verhaal van zijn bedroefde vader onder de aandacht te brengen, in contact met luisteraar Meg Ryan. Snotteren maar, want krijgen ze elkaar? Ned. 2, 21.00-22.43u.

Todo sobre mi madre (Pedro Almodóvar, Sp./Fr., 1999). Arthousesuperhit over moeder Cecilia Roth die in het warme Barcelona speurt naar het tastbare verleden van haar gestorven zoon. Bijrollen van Marisa Paredes en Penélope Cruz. Ned.1, 22.50-0.25u.

.La vie rêvée des anges (Erick Zonca, 1998, Fr.). Briljant drama beschrijft de korte, intense vriendschap tussen twee meisjes in troosteloos Noord-Frankrijk. Elodie Bouchez en Natacha Régnier spelen als een Siamese tweeling alles en iedereen van het doek. Canvas, 23.10-1.00u.

Morvern Callar (Lynne Ramsey, 2002, GB) Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.45-1.15u.

.Abbott and Costello meet Frankenstein (Charles Barton, VS, 1948). De titel is zelfverklarend bij dit fraai ogende huwelijk tussen komedie en horror, waarin blunderaars Abbott en Costello in eng gezelschap verkeren van Bela Lugosi, Lon Chaney en uiteraard Boris Karloff. Net5, 0.10-1.35u., zwart-wit, met reclame in kleur.

RADIO

Kunststof. Gesprek met ICT'er, schrijver en journalist Frans Mouws die over de door hem bewonderde Boudewijn Büch een nieuw boek Weg uit Wassenaar schreef. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van journaliste Jessica Voeten in Amsterdam draagt Tjitske Jansen integraal haar debuut Het moest nu maar eens gaan sneeuwen voor. In het tweede uur vertelt Reinder Homan over zijn etsen van het Noord-Nederlandse landschap en leest F. van Dixhoorn uit zijn bundel Dan op de zeevaartschool. 747AM, 21.00-23.00u.