Tbs voor vrouw Anjum beëindigd

De Anjumse pensionhoudster en biologe Marian van der E. (58), die in 1998 werd veroordeeld tot zes jaar cel en tbs wegens moord op twee mannen, hoeft niet meer te worden behandeld in een tbs-kliniek. Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden gisteren bepaald.

Het openbaar ministerie (OM) eiste verlenging van de tbs-maatregel, die in 2002 inging, en heeft tegen de uitspraak hoger beroep aangetekend bij het gerechtshof in Arnhem.

De rechtbank in Leeuwarden oordeelt dat verlenging van de tbs niet nodig is, gezien het feit dat de diverse deskundigen geen eenduidige diagnose kunnen stellen. De door de rechtbank ingeschakelde onafhankelijke psychiaters en de deskundigen die de advocaten van Van der E. raadpleegden menen dat bij haar geen sprake is van een persoonlijkheidsstoornis of psychose.

De rechtbank neemt dit advies over en stelt dat bij de oud-pensionhoudster niet kan worden geconcludeerd dat ze lijdt aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens of een geestesstoornis.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum (PBC) oordeelden eerder dat van der E. een paranoïde psychotische stoornis heeft. Ook deskundigen van de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, waar Van der E. op dit moment verblijft, zijn van mening dat de vrouw een persoonlijkheidsstoornis heeft. Zij menen dat de kans op herhaling van een misdrijf groot is. Het openbaar ministerie baseert zich hierop.

Pensionhoudster Van der E. werd in 1998 veroordeeld voor de moord op de 38-jarige H. Sonnemans en de 26-jarige L. de Jong uit Anjum in juni 1997. Beide lijken lagen in de tuin van haar pension begraven. Van der E. heeft altijd ontkend dat zij de mannen heeft vermoord. Zij wil een herzieningsverzoek indienen.