Robeco stort geld terug na eis AFM

Robeco, de grootste aanbieder van beleggingsfondsen in Nederland, heeft ,,op verzoek van'' de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 9,8 miljoen euro teruggestort in zijn beleggingsfondsen. Het geld dat Robeco teruggeeft aan beleggers in de Robeco-fondsen houdt direct verband met het onderzoek dat de AFM in april naar de beleggingsindustrie afsloot. Robeco maakte de terugstorting gisteren zelf bekend.

De AFM zegt op grond van de geheimhoudingsplicht niets over individuele gevallen te kunnen zeggen. Wel bevestigde de AFM dat zij soortgelijke gesprekken voert met andere beleggingsfondsen. Een woordvoerder van Robeco liet vanochtend weten dat er geen boete is opgelegd en geen overtreding is vastgesteld.

De fondsen van Robeco hebben momenteel circa 16 miljard euro in beheer. De terugstorting vertegenwoordigt 0,06 procent van het vermogen. Het geld wordt toegevoegd aan het beheerd vermogen van tientallen beleggingsfondsen. Beleggers in de Robeco-fondsen krijgen het geld niet in contanten, de terugstorting werkt door in de theoretische waarde van de beleggingsfondsen waarin zij hun geld hebben gestoken.

Het bedrag van 9,8 miljoen euro, verdiend aan transacties met beleggers die Robeco-fondsen aan- en verkopen, was geparkeerd in een aparte vennootschap. Robeco, een dochter van Rabobank, koos in het verleden na overleg met De Nederlandsche Bank ervoor om de winsten en verliezen op in- en uitstappende beleggers in deze aparte entiteit te plaatsen zodat ,,dit wisselvallige en onvoorspelbare resultaat niet meer direct in de fondsen valt''.

De AFM, die het toezicht op beleggingsfondsen van De Nederlandsche Bank heeft overgenomen, vond deze systematiek volgens Robeco ,,niet precies genoeg''. De incidentele winsten zouden eerder terug moeten worden geheveld naar de beleggingsfondsen. In Nederland worden bied- en laatkoersen gehanteerd die afwijken van de onderliggende waarde van de aandelen.

Een woordvoerder wijst erop dat Robeco er niet naar streeft hierop geld te verdienen. In het verleden heeft Robeco ook wel verlies geleden op beleggers die in- en uitstappen in beleggingsfondsen van Robeco.