Ramsj

Rop Douwes: Rondje Nederland. Twee gebonden delen, Nijgh & Van Ditmar 2000/2001, van €22,75 voor €7,99 per deel. De Slegte

Twee gedetailleerde gidsen over een wandeltocht langs de grenzen van Nederland, met in het ene deel de 'bovenste helft' (vanaf Hoek van Holland en de noordelijke en oostelijke grenzen naar het Limburgse Vlodrop) en in het andere de onderste (van Vlodrop via Brabant en Zeeland terug naar Hoek van Holland). Echte `wandeltijgers' kunnen de route van tweeduizend kilometer afleggen in 54 dagetappes van ongeveer 37 kilometer, maar voor de wat minder bevlogen loper is er ook een rustiger schema opgenomen van zo'n twintig kilometer per dag. Onderhoudend geschreven, en voorzien van duidelijke routekaarten.

Konstantin Rudnitsky: Russian and Soviet theatre. Tradition and the Avant-Garde. Paperback, Thames & Hudson 2000, van €43,60 voor €22,95. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

'Kaleidoscopic it conveys the energy, the joy even, of the Russian theatre between about 1900 and 1930,' schreef de recensent van The Times Literary Supplement over dit fraai vormgegeven boek, een overzicht van de gloriedagen van het Russische toneel in de eerste decennia van de vorige eeuw. Aandacht voor toonaangevende regisseurs als Meyerhold en Stanislavski, en voor de vele moderne, vaak constructivistische kunstenaars die zorgden voor de decors en de kostumering: Malevitsj, Popova en Rodtsjenko om er slechts drie te noemen. Grondige tekst en talrijke illustraties.

Klaus Eidam: Het ware leven van Johann Sebastian Bach. Gebonden, De Arbeiderspers 1999, van €31,75 voor €12,99. De Slegte

Deel 38 uit de mooie serie `Open domein' van De Arbeiderspers: een biografie van Bach waarin Eidam terugkeert naar de bronnen en zich minutieus verdiept in de politieke en sociale omstandigheden die Bachs leven mede bepaalden. En passant rekent hij af met `kabbalisten, getallenmystici, godsdienstfanaten, marxisten en andere Bach-uitleggers die koste wat kost hun eigen geborneerdheid in Bachs muziek willen terugvinden.' Ook deel 39 is bij De Slegte te vinden: De vrijheid nog veroveren. Richard Minne 1891-1965 van Marco Daane, een biografie van meer dan vijfhonderd pagina's over de relatief onbekende Gentse dichter en schrijver Richard Minne, die door Jeroen Brouwers eens werd getypeerd als `de boerse broer van Elsschot' en `de Vlaamse neef van Nescio'. Van €34,- voor €14,99.

Susan Barger en William B.White: The daguerreotype. Nineteenth-century technology and modern science. Paperback, John Hopkins University Press 1991, van €24,95 voor €11,50. Roelants Nijmegen (024-3221734)

Veelgeprezen standaardwerk over een van de oudste, uit 1837 daterende fotografische procédés: de daguerreotypie, genoemd naar de Franse uitvinder Louis Jacques Daguerre (1787-1851). Alles over de technische, natuurkundige en chemische aspecten van het procédé, uitmondend in een hoofdstuk over de beste methode om daguerreotypen te restaureren en te preserveren. Meer fotografie bij De Boekenmarkt Den Haag: Portraits van Helmut Newton, een selectie uit de honderden foto's die Newton in de loop der jaren maakte van beroemdheden als Catherine Deneuve, Mick Jagger en Jack Nicholson (van €35,- voor €17,50). Bij De Slegte is te vinden: The end of innocence. Photographs from the decades that defined pop onder redactie van Liz Jobey. Tweehonderd popmuziekfoto's uit de eerste helft van de jaren zestig, de tijd dat bands als The Hollies, The Animals en The Dave Clark Five nog optraden in keurige jasjes en bijbehorende dassen, en er hier en daar in het publiek nog een echte vetkuif te bespeuren viel. Van €24,- voor €12,50.

Ludger Smit (red.): De sprong over het IJ. Visionaire ontwerpen van Jan Galman (1807-1891). Gebonden, Thoth 1996, van €29,50 voor €15,-. Steven Sterk Utrecht

Tussen 1851 en 1886 maakte de Amsterdamse aannemer Jan Galman maar liefst 36 ontwerpen voor een brug over het IJ: monumentale, bijna sprookjesachtige constructies met ijzeren draaidelen, poortgebouwen, en opritten die rusten op rijen pakhuizen en woontorens. Met enorme vasthoudendheid (om niet te zeggen obsessie) diende Galman zijn plannen in bij de Amsterdamse gemeenteraad, maar keer op keer werden ze afgewezen. Fraai, op groot formaat uitgegeven boek, met als kern de kleurentekeningen van Galmans bruggen die zich in het Amsterdamse Gemeentearchief bevinden.

Natania Rosenfeld: Outsiders together. Virginia and Leonard Woolf. Gebonden, Princeton University Press 2000, van €19,95 voor €8,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Gedegen studie over Virginia en Leonard Woolf, toegespitst op de sociaal-politieke denkbeelden van het befaamde Bloomsbury-echtpaar en de voortdurende dialoog die beiden voerden – ook in hun geschriften – over onderwerpen als kapitalisme en imperialisme, feminisme, seksualiteit en ten slotte, in de jaren dertig, het fascisme. Uitvoerige analyses van het literaire werk van Virginia en Leonard, gekruid met citaten uit dagboeken en brieven. Meer literatuur, maar dan Nederlandse, is te vinden bij Steven Sterk: In Babylon, de lijvige roman van Marcel Möring uit 1997. Van €28,50 voor €9,90.

    • Henk Lagerwaard