Protest tegen langer vliegen

De buurgemeenten van Rotterdam die in de aanvliegroute liggen van Rotterdam Airport zullen zich blijven verzetten tegen verruiming van de nachtvluchten, desnoods met juridische middelen. Dit hebben burgemeester en wethouders van Schiedam gisteren aangekondigd.

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat, VVD) maakte eerder deze week bekend dat Rotterdam Airport een uur langer open mag blijven. In plaats van tot elf uur 's nachts mogen vliegtuigen nog tot twaalf uur landen.

Maar volgens wethouder Henk-Jan Habermehl van Schiedam hebben alleen al in deze gemeente 30.000 mensen last van dergelijke nachtvluchten. Uit eerder onderzoek is duidelijk geworden dat juist in dat ,,ene uurtje'' de meeste last wordt veroorzaakt – op het moment dat veel mensen in hun eerste slaap worden gewekt of in slaap proberen te komen. Volgens Habermehl komen de meeste klachten uit tijdstippen die ,,de randen van de nacht'' worden genoemd – de late avond en de vroege ochtend als mensen onvrijwillig gewekt worden door vliegtuiglawaai.

Habermehl is erover verbolgen dat de staatssecretaris de afspraken niet nakomt: ,,Zij had eerder toegezegd dat zij alleen haar medewerking aan het verzoek om langere openingstijden zou geven als daarvoor voldoende draagvlak zou zijn in de regio. Schiedam wijst erop dat daarvan geen sprake is! Niet alleen Schiedam maar ook Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn tegen de uitbreiding. Zelfs de provincie heeft haar een negatief advies gestuurd'', schrijft hij in zijn protest. De Schiedamse wethouder heeft ook ernstige twijfels aan de grote economische winst van het extra uurtje waarmee Rotterdam schermt.

Volgens Schiedam zijn de huidige openingstijden na lang overleg met veel partijen tot stand gekomen. Ook Rotterdam en de luchthaven waren daarbij betrokken. Habermehl: ,,Maar nog voordat de aanwijzing met die openingtijden van kracht werd, hebben Rotterdam en de luchthaven al verruiming aangevraagd. En ze krijgen van de staatssecretaris prompt hun zin. De afspraken met de buurgemeenten hebben blijkbaar geen waarde. Je vraagt je af of er al een aanvraag voor nog verdere verruiming klaarligt.''