Philips haalt half miljard op met beursgang Navteq

Philips haalt vandaag met de beursgang van zijn dochter Navteq ruim 0,5 miljard euro op. Navteq, dat digitale routekaarten maakt voor onder meer autonavigatiesystemen, krijgt vandaag een notering aan de beurs van New York. De introductieprijs van het aandeel Navteq, dat digitale kaarten levert aan bedrijven als BMW, Fiat, Ford en Volkswagen, is door de begeleidende banken bepaald op 22 dollar.

Twee weken geleden bracht Philips, samen met de Koreaanse branchegenoot LG, ook al een dochterbedrijf naar de New Yorkse beurs. In tegenstelling tot Navteq ging de opbrengst van deze beursgang, bijna 1 miljard dollar, volledig naar de Koreaanse-Nederlandse combinatie.

Philips zal de eenmalige bate van 552 miljoen euro boeken in het derde kwartaal. Het aandeel van Philips in Navteq daalt na de beursgang van 83,5 naar 41,2 procent. De begeleidende banken hebben, bij grote vraag, de mogelijkheid extra aandelen op de markt te brengen. Als al deze aandelen worden verkocht, zal het belang van Philips dalen naar 34,8 procent.

De relatie tussen Navteq en Philips dateert uit 1988. Toen investeerde het elektronicaconcern voor het eerst in Navteq, dat in 1985 in Chicago werd opgericht. De daaropvolgende jaren heeft Philips nog talloze keren geïnvesteerd in Navteq, doorgaans in ruil voor aandelen van het bedrijf. Ook zijn leningen van Philips aan Navteq omgezet in aandelen. Een van deze transacties ging niet zonder problemen en leidde zelfs in 2002 tot een door Philips aangespannen rechtszaak tegen Navteq. De zaak werd in der minne geschikt.

Navteq behaalde vorig jaar een omzet van bijna 273 miljoen dollar. De winst bedroeg 234 miljoen dollar, maar die is inclusief een bate van de Amerikaanse belastingdienst van 166 miljoen dollar. In 2002 lag de omzet van Navteq op 166 miljoen dollar, en het jaar daarvoor op 110 miljoen dollar. In die jaren leed de onderneming stevige verliezen.

Tot de belangrijkste concurrenten van Navteq behoort het in Nederland gevestigde Tele Atlas, dat een notering heeft aan de beurs in Frankfurt. Tele Atlas heeft vorige maand een andere belangrijke concurrent ingelijfd, het Amerikaanse GDT. Door deze overname concurreert Tele Atlas nu ook op de Amerikaanse markt met Navteq.

De markt voor digitale kaarten groeit snel doordat het gebruik van deze kaarten niet meer alleen is beperkt tot navigatiesystemen in auto's. Digitale kaarten worden ook steeds vaker via mobiele telefoon en internet aangeboden.

In de raad van commissarissen van Navteq zitten onder meer oud-directeur van Philips Nederland R. de Lange en financieel bestuurder van Philips Amerika W. Groenhuysen.