Pas verschenen

Elisabeth Eybers: Versamelde gedigte. Querido, 850 blz. €29,95

Versamelde gedigte van de Zuidafrikaanse dichteres Elisabeth Eybers (1915) verscheen in 1990. Vijf jaar later volgde een tweede, uitgebreide herdruk. Nu een derde druk, aangevuld met de bundels Nuweling (1995), Tydverdryf/Pastime (1996), Verbruikersverse/Consumer's verse (1997) en Winter-surplus (1999).

Paula Fox: De kinderen van de weduwe (The Widow's Children). Vert. Ronald Jonkers, Bert Bakker, 222 blz. €17,95

Aan de vooravond van een vakantie nodigt een echtpaar familie en vrienden uit. Het samenzijn ontaardt in een familiehel. Roman uit 1976 van de Amerikaanse schrijfster Paula Fox (1923). Jonathan Franzen, auteur van The Corrections, herontdekte Fox in 1991, en dat leidde tot heruitgaven. Twee jaar geleden verscheen de vertaling van Desperate Characters (1970) en Bas Heijne schreef: `Een klassieke roman is een roman die je nooit uit hebt. Desperate Characters is een klassieker. En Paula Fox is een groot schrijver (Boeken, 01.11.02).

Corine Kisling: Afgrond. De Arbeiderspers, 222 blz. €17,95

Thrillerachtige roman over een dorpje in het Zwarte Woud waar de spanningen hoog oplopen tussen een vrouw, haar man en schoonmoeder.

Kees van Kooten: Alle modermismen ooit. De Bezige Bij, 632 blz. €15,-

De Bezige Bij geeft vanaf maart tien maanden lang een klassieker uit ter gelegenheid van zijn zestigjarig bestaan. Deze maand een bundel met alle modermismen van Kees van Kooten aangevuld met zestig nieuwe verhalen.

NON-FICTIE

Marc van Oostendorp: Een wereldtaal. De geschiedenis van het Esperanto. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 220 blz. €17,50

Het Esperanto werd eind negentiende eeuw ontwikkeld door de joodse oogarts Lejzer Zamenhof in Wenen. Al snel trok hij bevlogen volgelingen aan van over de hele wereld. Nu nog zijn er enkele duizenden sprekers. De taalkundige Marc van Oostendorp leerde het Esperanto als kind en beschrijft de geschiedenis van de taal van idealisten.