Ministerie geeft order sms-alarm

Het ministerie van Economische Zaken heeft het bedrijf LogicaCMG opdracht gegeven om een landelijk dekkend waarschuwingssysteem via de mobiele telefoon te exploiteren. Dat gebeurt via Cell Broadcast waarmee miljoenen berichten tegelijkertijd verstuurd kunnen worden. Dat heeft het ministerie gisteren bekend gemaakt.

Met Cell Broadcast kan Nederland in 5.000 regio's worden verdeeld zodat informatie over bijvoorbeeld het verkeer of calamiteiten per regio verspreid kan worden. Het rijk betaalt 2,5 miljoen euro om voor twee jaar over het waarschuwingssysteem te kunnen beschikken. Eind 2004 moet het operationeel zijn.

De ontvangst van een dergelijk bericht is gratis. Iedereen die een gebied betreedt waar een waarschuwingsfase voor geldt, ontvangt automatisch een melding op zijn mobiele telefoon. Zo'n bericht is binnen drie minuten bij de ontvanger, ongeacht het aantal toestellen. Cell Broadcast krijgt naast een publieke ook een commerciële functie. Van de capaciteit moet 40 procent beschikbaar zijn voor overheidscommunicatie.

Volgens Economische Zaken past het initiatief in het streven de `digitale overheid' beter vorm te geven. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) vindt dat ook de traditionele voorlichtingscampagnes moeten worden verfijnd, omdat niet iedereen een mobiele telefoon heeft.