Miloševic praat met Franse krant

De Joegoslavische ex-president Slobodan Miloševic heeft, in strijd met de regels van het Joegoslavië-tribunaal, de Franse krant Le Figaro een interview gegeven.

Het is alle gedetineerden van het VN-hof verboden met de media te praten. Sinds eind vorig jaar mocht Miloševic zelfs alleen maar met advocaten en zijn eigen familieleden praten, maar die maatregel werd in maart opgeheven. Met journalisten mag hij echter ook nu geen contact hebben.

Veel opzienbarends tekende de verslaggevers van Le Figaro overigens niet op. Miloševic herhaalde beweringen die hij ook tijdens zijn proces al heeft gedaan. Hij zegt dat de rechters ,,instructies hebben van hun Westerse regeringen die tot mijn ondergang hebben besloten''. Een van de `bewijzen' voor die stelling is volgens Miloševic dat hij al toen hij nog aan het bewind was in Belgrado door die Westerse regeringen en de media was ,,gesataniseerd''. ,,Ik zie niet in waarom dat nu niet zou doorgaan, ook door middel van een politiek proces. (-) Gelooft u dat het toeval is dat tot mijn aanklacht is besloten terwijl de vliegtuigen van de NAVO mijn land bombardeerden?''

Miloševic verdedigde zich in het vraaggesprek tegen de beschuldigingen. Dat hij zich in de Bosnische oorlog aan iets schuldig had gemaakt was volgens hem al in 1995 door de toenmalige Amerikaanse president Clinton tegengesproken, toen deze hem na de ondertekening van het vredesakkoord van Dayton bedankte met de opmerking: ,,Zonder uw inspanningen hadden we deze vrede nooit kunnen bereiken.'' Het bloedbad van Srebrenica was ,,een immense strategische fout van de Bosnische Serviërs'' geweest, maar niet hem, Miloševic, viel iets te verwijten, omdat hij in die tijd ,,in diepe onmin'' met de Bosnische Serviërs leefde. Ook generaal Ratko Mladic – die wordt gezien als hoofdverantwoordelijke voor het bloedbad – was niet schuldig, aldus Miloševic: ,,Ik ken Mladic goed. Hij is een soldaat. Ik kan me niet voorstellen dat hij opdracht heeft gegeven tot iets dat zodanig in strijd is met de Servische militaire eer als de executie van krijgsgevangenen. Het is waar dat hij in Srebrenica is gezien (-), maar ik denk dat hij is vertrokken en dat het bloedbad niet zijn werk was.''

Miloševic geeft verder een deel van de dialoog met de Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke weer, zoals die in oktober 1998 zou zijn verlopen. Holbrooke spande zich toen in om Miloševic tot concessies in Kosovo te bewegen. ,,Ik zei hem: `Richard Charles, vertel me geen verhaaltjes. Het lot van de Albanezen (-) interesseert Amerika niet echt. Het enige wat jullie Amerikanen willen, is jullie overheersing in Europa vestigen.' Hij was niet in staat me te logenstraffen.'' Waarna – aldus Le Figaro – een cipier binnenkomt om Miloševic een sigaar te overhandigen, een presentje van een Bosnisch Kroatische medegevangene. Miloševic: ,,U ziet, hier gaan de gevangenen goed met elkaar om, van welke kant ze ook zijn geweest.''