Kwetsentaart met kruidnagel

Met kwetsen bak je de lekkerste taart. Maar kwetsen zijn tegenwoordig moeilijk verkrijgbaar. Uit eigenbelang gaf ik goede vrienden drie jaar geleden een kwetsenboom voor hun moestuin.

Nu rijpen de pruimen en krijg ik per e-mail een foto toegezonden van een vol behangen kwetsenboom wiens takken gestut moeten worden onder het gewicht. Is kwetsentaart erg calorierijk, vroegen ze. Jazeker, maar dat kan me nu even niet schelen. Wie geen kwetsen kan vinden, koopt bij Turkse winkels paarsblauwe puntige pruimen met stevig vruchtvlees uit Roemenië die lijken op kwetsen. Bereiding: Maal bloem, suiker, boter en zout in een foodprocessor tot een kruimig mengsel. Voeg met draaiende machine lepelsgewijs wijn toe tot het deeg begint te klonteren. Neem het uit de kom en duw het op een met bloem bestrooid werkvlak onder de muis van de hand naar voren uit, voeg het weer bijeen en herhaal de handeling tot glad deeg is verkregen dat niet meer plakt. Wikkel het in plasticfolie en laat 90 minuten rusten op een koele plaats. Vet de taartvorm dun met olie in en stuif er een waasje bloem over. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, bekleed er de taartvorm mee en snijd overhangend deeg af met de deegroller. Prik met een vork de deegbodem over het gehele oppervlak in en zet in de ijskast zodat het deeg kan opstijven. Halveer intussen de pruimen overlangs, verwijder de pit en snijd ze in partjes die dicht tegen elkaar in concentrische cirkels op het taartdeeg worden gelegd. Bestrijk de deegrand met melk zodat hij straks goudbruin kleurt. Vermeng kruidnagelpoeder met suiker en strooi dit mengsel over de vruchten. Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven (215° C). Vermeng de eierdooier met de slagroom. Neem na 20 minuten de taart uit de oven, druppel het dooiermengsel met een theelepel voorzichtig tussen de vruchten zodat het zich met het uitgelopen vruchtensap kan vermengen en zet terug in de oven. Koud serveren.

Morgen: Provençaalse ovenschotel.

    • Florine Boucher