Kroatië pas in 2008 of 2009 lid van EU

Kroatië zal niet in 2007, zoals gehoopt, maar pas in 2008 of 2009 lid worden van de Europese Unie. Het land zal zijn toetredingsonderhandelingen in 2007 afsluiten, hetgeen overeenkomt met een tijdsschema dat voorziet in toetreding een of twee jaar later.

Dat zei vandaag de Kroatische premier Ivo Sanader in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar hij op bezoek is. ,,Begin 2005 beginnen we de onderhandelingen, en we hopen ze binnen twee jaar te beëindigen'', aldus Sanader op een persconferentie.

De Europese Unie maakte Kroatië in juni tot kandidaatlid. Sanader ging er toen nog van uit dat zijn land in staat zou kunnen zijn Roemenië en Bulgarije in te halen en net als die landen op 1 janauri 2007 te kunnen toetreden. In Sofia liet hij dat tijdsschema echter varen. Waarnemers en deskudigen vonden 2007 al onrealistisch wegens het achttien maanden durende ratificatieproces dat volgt op het afsluiten van de onderhandelingen.

In economische termen staat Kroatië, dat begin jaren negentig een verwoestende oorlog uitvocht tegen de Serviërs en het Joegoslavische Volksleger, er relatief niet slecht voor. Het presteert even goed of zelfs beter dan sommige van de tien landen die op 1 mei lid van de Europese Unie zijn geworden.

Maar het toetredingsproces is opgehouden door het onvermogen, te voldoen aan de politieke criteria voor toetreding. Dat gold met name voor de onwil, veronderstelde oorlogsmisdadigers uit te leveren voor berechting door het Joegoslavië-tribunaal. De Europese Commissie heeft laten weten dat Kroatië wel hervormingen moet doorvoeren in de verhouding met nationale minderheden, en dat het meer moet doen om de terugkeer van gevluchte Serviërs te versnellen. Ook de teruggave van in beslag genomen bezittingen van gevluchte Serviërs staat op het verlanglijstje van de Europese Commissie, net als een hervorming van de rechtspraak en de strijd tegen de corruptie.

Van de voormalige Joegoslavische republieken is er één, Slovenië, lid van de Europese Unie.