Jezus is een vredesactivist

Met de voorstelling Het Beloofde Land: Sharon, Jezus en Wij beloofde Ab Gietelink wat stof te doen opwaaien. Na een pelgrimage langs de christelijke attracties in Israël schreef hij een toneelstuk waarin hij het levensverhaal van Jezus Christus, zoon van God, plaatst in de huidige Israëlische burgeroorlog. De boekversie van Het Beloofde Land werd in juni uitgereikt aan de pro-Palestijnse activist Gretta Duisenberg, en in het voorwoord van het boek stelt Gietelink dat in Nederland een sluipende censuur bestaat omdat de opvoering van zijn toneelstuk veel tegenwerking zou hebben ondervonden.

Dit alles leek te beloven dat Gietelink in zijn drama een paar harde noten zou kraken over de onderdrukking der Palestijnen. In stilte hoopten we al op een Hamas-Christus met bommengordel om zijn lendenen.

Theatermaker Gietelink heeft al jaren een eigen theaterbedrijfje, Nomade Producties, dat enigszins buiten het gebruikelijke theater opereert. Hij maakt historische stukken op locatie, de laatste jaren over de Nederlandse geschiedenis, maar langer geleden ook over politiek getinte onderwerpen, zoals in Babylon, Saddam en Wij (1992). In die oudere reeks past Het Beloofde Land.

Met geringe middelen zetten Gietelink en zijn mensen een decor op in kerken en kastelen door het hele land. In zeer korte scènes, onder begeleiding van joodse en christelijke religieuze muziek, wordt het lijdensverhaal verteld. Gietelink zelf is de zwartgebaarde, gemoedelijke Christus die een rustig glimlachend middelpunt vormt in een turbulente menigte types. Helaas begint hij een paar keer toch weer lelijk te galmen als een dominee. Dramatisch gezien zijn de scènes niet zo sterk, de confrontaties zijn niet zo spannend, de opponenten staan te duidelijk meningen uit te wisselen. Nooit slaan de vlammen er vanaf.

Er zitten wel geestige vondsten in. Jezus is een vredesactivist, half Palestijn, half-Israëlisch. Premier Sharon is zijn oom, die hem de Judaskus geeft. Lazarus is woedend op Jezus omdat deze hem uit de eervolle martelaarsdood terughaalt. De evangelisten Mattheüs, Lucas en Maartje zijn tv-journalisten die Jezus aan het kruis een microfoon voorhouden.

Soms dreigt het spannend te worden, als Maria haar one night stand God een `geile bok' noemt bijvoorbeeld, en als het misbruik van de shoah door de verdedigers van Israël aan de kaak wordt gesteld. Maar verder is Gietelinks visie niet wereldschokkend: Israël onderdrukt de Palestijnen. Voor verdere uitwerking is geen ruimte. Ook teleurstellend is dat hij vooral de joodse godsdienst tegen de christelijke afzet. De islam komt nauwelijks aan bod. Over de Palestijnen kom je überhaupt weinig te weten. Wederom zijn ze hier slachtoffers zonder eigen gezicht, zielige zeehondjes die voor doodknuppelen behoed moeten worden. Net iets voor Gretta Duisenberg dus.

Voorstelling: Het Beloofde Land door Nomade Producties. Gezien: 4/8 Kasteel Bouvigne, Breda. Aldaar t/m 7/8. Tournee t/m 13/11. Inl: 020-6941082 of www.theaternomade.nl.

    • Wilfred Takken