Het land dat we in ons hart dragen, wacht

Rocker Bruce Springsteen gaf gisteren de lezers van The New York Times redenen om president Bush weg te stemmen.

,,Deze vragen zijn de kern van deze verkiezingen: wie zijn we, waar staan we voor en waarom vechten we.'' Het is niet de Amerikaanse president Bush of zijn tegenkandidaat John Kerry, maar rockster Bruce Springsteen, gisteren op de opiniepagina van de Amerikaanse krant The New York Times.

In het opmerkelijke artikel geeft de `schrijver en kunstenaar', zoals de krant hem noemt, lezers een aantal redenen waarom ze op 2 november Bush moeten wegstemmen uit het Witte Huis. ,,Zoals veel anderen voelde ik in de nasleep van 11 september de eenheid van het land. (..) Ik steunde de beslissing Afghanistan binnen te vallen en ik hoopte dat de ernst van de situatie onze leiders kracht, nederigheid en wijsheid zou brengen.

,,In plaats daarvan hebben we ons onbesuisd in een onnodige oorlog in Irak gestort, waarbij we levens van jonge mannen en vrouwen hebben geofferd onder omstandigheden die ons aanzien in de wereld ernstig hebben geschaad. We hebben belastingverlagingen toegestaan aan de allerrijksten die samen slechts 1 procent van onze totale bevolking vormen (hoge pieten van bedrijven, rijke gitaarspelers), waardoor een klasse van rijken is ontstaan die de sociale samenhang in onze maatschappij dreigt te verstoren en de overtuiging van 'één ondeelbare natie' zullen doen verstommen.''

,,Onze Amerikaanse regering is te ver afgedreven van de Amerikaanse waarden. Het is tijd om voorwaarts te gaan. Het land dat we in ons hart dragen, wacht.''

Op het eerste gezicht lijkt de uitval van Springsteen (54) wonderbaarlijk. Zijn grootste hit Born in the USA uit 1984, werd in datzelfde jaar gebruikt als lofzang tijdens de campagne van Republikein Ronald Reagan.

Maar in Springsteens muziek klinken de frustraties van de arbeider door, en hij behandelde verschillende sociale thema's als economische gelijkheid, burgerrechten en vrijheid. Ook Born in the USA is een bitter lied over een Vietnam-veteraan die door zijn ondankbare land in de steek wordt gelaten. Springsteen zelf is de belichaming van de Amerikaanse middenklasse. ,,Wat ik nu doe is een direct gevolg van de ideeën waarover ik de afgelopen 25 jaar geprobeerd hebt te zingen'', zei Springsteen tegen de Los Angeles Times.

,,Ik denk niet dat John Kerry en John Edwards alle antwoorden hebben'', zo schrijft hij in zijn opinieartikel. ,,Ik geloof echter dat ze welgemeend geïnteresseerd zijn in het vragen van de goede vragen en pogen eerlijke oplossingen te geven. Ze begrijpen dat we een regering nodig hebben die prioriteit geeft aan eerlijkheid, nieuwsgierigheid, openheid, nederigheid en bezorgdheid voor alle Amerikaanse burgers, en moed en geloof.''

Steun van artiesten aan de campagnes van de presidentskandidaten is in de Verenigde Staten niet ongewoon. Filmsterren uit Hollywood spreiden al jaren hun politieke keuze (vooral Democraten) tentoon, wat in 2000 bij de verkiezingen toe leidde dat de Republikeinen spraken over de door sterren geobsedeerde Democraten.

Springsteen doet meer dan steun betuigen en geld doneren. Eerder deze week kondigde hij aan samen met ruim twintig artiesten een concerttournee te zullen houden om Democraten aan het stemmen te krijgen. Onder het motto `Stem voor Verandering' volgen muzikanten als Bonnie Raitt en John Mellencamp en bands als REM, Pearl Jam en de Dixie Chicks – die in maart 2003 in opspraak raakten toen leadzangeres Natalie Maines zij zich te schamen net als Bush uit Texas te komen – de verkiezingstournee van Bush en Kerry. Ze doen alle zogenoemde swing states – waar nog onduidelijk is wat de kiezers zullen gaan stemmen – aan.

De toernee zal geen Bush-bashing worden, zo zegt Springsteen. ,,We zijn Bush-ondervragers, is de manier waarop ik het zou verwoorden. We willen respect voor het ambt van de president.''

De Democratische partij zal desondanks profiteren. De opbrengsten van de concerten gaan naar de organisatie America Coming Together (ACT), die het geld zal gebruiken om Democraten op 2 november naar de stembus te krijgen. Springsteen verdiende in 2003 met zijn tournee 116 miljoen dollar. Daarbij heeft de campagne nu al extra publiciteit voor de Democraten opgeleverd.

    • Titia Ketelaar