Het Griekse infuus

In Athene durfden zelfs de tegenstanders van de Olympische Spelen van 1996 niet te vieren dat Atlanta het evenement toegewezen had gekregen. Het was september 1990 toen de Amerikaanse stad compleet onverwacht werd verkozen. Precies de Spelen die honderd jaar na Athene 1896 werden gehouden. Griekenland was woedend en dat was te begrijpen. Want het was juist dit land geweest dat tot twee keer toe de Spelen had gered van een vroege dood: zowel in 1896 als 1906.

Athene was het podium voor de eerste moderne Spelen sinds de klassieke variant in de vierde eeuw na Christus werd verboden wegens het heidense karakter. Het werd een groot succes en dat kwam vooral door de marathonzege van Spiridon Louis. De Grieken beschouwden dat als `hun' sport. Net als het discuswerpen trouwens, maar dat was al gewonnen door de Amerikaan Robert Garrett. Als een buitenlander de marathon had gewonnen, was het succes ongetwijfeld minder geweest. Ook belangrijk voor de Grieken was dat de Spelen van 1896 werden gehouden in een land dat net onafhankelijk was geworden na een lange Turkse bezetting.

De volgende twee Olympische Spelen, in Parijs en St. Louis, waren een drama. Het leek erop dat het jonge sportevenement het niet zou redden. Maar de Grieken hingen de Spelen in 1906 aan een infuus met de zogenoemde `Interim-Spelen'. Het idee was om die vast op de olympische agenda te zetten elk even jaar tussen twee `echte' Spelen, steeds in Athene. Het bleef echter bij deze ene keer. En opnieuw was het een groot succes, hoewel de marathon door een Canadees werd gewonnen. Twee jaar later in Londen groeide de olympische beweging uit tot een mondiaal evenement, dat twee wereldoorlogen overleefde.

Sporthistorici Ian Buchanan en Bill Mallon schreven in hun boek Historical dictionary of the Olympic Movement over het enorme belang van de Interim-Spelen: `Hier werd de openingsceremonie geïntroduceerd, met de landenteams en de vlaggendragers.' Met als conclusie: `De Interim Spelen waren olympischer dan de Spelen van 1900 en 1904.' Ondanks een jarenlange discussie weigert het IOC dit te erkennen. Maar ook ik vind dat Athene deze zomer voor de derde keer de Spelen organiseert.

Nu, in 2004, kunnen de Grieken wederom een grote bijdrage leveren aan de olympische beweging, voor de derde keer dus. Het is tenslotte voor het eerst sinds september 2000 dat de Zomerspelen worden gehouden en dat alles anders is dan enkele jaren geleden werd verwacht. We gaan zien of een mondiaal sportfeest nog kan in een overbeveiligde wereld. De olympische beweging hangt de komende weken wederom aan het Griekse infuus.

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren