Grens Rafah is weer open

Israël heeft vanmorgen de grenspost bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte weer geopend. Kort daarop kwam de terugkeer van ongeveer de ongeveer 2.500 Palestijnen op gang naar hun dorpen in de Gazastrook. Ze waren de afgelopen weken vast komen te zitten aan de Egyptische zijde van de grens doordat ze van Israël de Gazastrook niet in mochten. Ze weigerden een alternatieve grenspost te gebruiken, omdat deze hen over Israëlisch grondgebied zou leiden.

Israël sloot de grenspost op 18 juli, omdat de Israëlische veiligheidsdiensten informatie zouden hebben gekregen dat militante Palestijnen van plan waren een tunnel onder of nabij de grenspost te graven en deze op te blazen. Ook werd de sluiting gezien als represaillemaatregel voor drie eerdere aanslagen van moslimextremisten op Israëlische militaire doelen.